Starostové bojují proti centralizaci státní správy

Hradecko – Starostové 190 měst a obcí už podepsali výzvu vládě k zastavení centralizace státní správy. Vadí jim například to, že výplatu sociálních dávek má od obcí převzít úřad práce. Rozhodovat se má formálně od stolu, bez znalosti situace konkrétních žadatelů. Omezí to i sociální práci s občany v terénu, tvrdí starostové.

Něco jiného je rozhodovat z kanceláře a něco jiného je navštěvovat sociálně slabou rodinu v bydlišti a zjišťovat její konkrétní starosti a potřeby. Alespoň to namítají starostové na snahu ministerstva práce převést výplatu sociálních dávek z obcí na úřad práce. Tajemnice MÚ Nový Bydžov Marcela Česáková sdělila, že hrozí zanedbání sociálních prací.

Ministerstvo uklidňuje, že diskusi vítá a debatu se starosty již zahájilo. Státní správu od občanů prý nevzdálí. Náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka se nechal slyšet, že na úřady práce bude převedena jen část agendy. Zároveň však budou převedeni i potřební pracovníci.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Takový krok považuje starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL) za centralizaci státní správy. Starostové se chtějí obrátit na poslance, aby některým úpravám zákonů zabránili.