Milionová pokuta za zpoždění stavby

Karlovy Vary - Skoro tři a půl milionu korun musí zaplatit karlovarskému magistrátu soukromá firma, která se zpozdila s výstavbou domu v lázeňském centru. Její žádost o prominutí penále zastupitelé zamítli. Město chce navíc další výstavbu v centru lázní výrazně regulovat. Obává se totiž, že by předimenzované stavby mohly narušit historický charakter tohoto území.

Garážový a bytový komplex Rýnský dvůr postavila stejnojmenná společnost hned vedle karlovarského divadla. Práce měly skončit v září loňského roku, ale zpozdily se o dva a půl měsíce. Žádost o prominutí penále zastupitelé zamítli. „U některých zastupitelů mohlo mít vliv na rozhodování také to, že pozemek byl původně prodán za výhodnou cenu, protože tam měl být parkovací dům, nikoliv komerční byty,“ uvádí náměstek karlovarského primátora Jiří Kotek. 

Společnost Rýnský dvůr rozhodnutí města respektuje, i když pokutu považuje za příliš vysokou. Podle právního zástupce firma navíc splnila náročné podmínky města. „Vyhověli jsme požadavkům města zejména na vybudování zázemí městského divadla a poskytnutí parkovacích stání,“ říká právní zástupce společnosti Michal Maglia. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří jsou dnes ve vedení města, dlouhodobě bojují proti obřím stavbám v centru lázní. Podle nich narušují historický vzhled Karlových Varů. „Město díky těmto stavbám přestává být živoucí, protože mnoho z nich je neobydlených. A já se obávám, že vzhledem k ceně bytů, za které se tu prodávají, to ani do budoucna jiné nebude,“ tvrdí náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák. 

Radní proto chtějí další výstavbu mnohem přísněji regulovat. Jiří Klsák lituje, že podobu už dokončených domů nikdo neovlivní. „Stavby na černo to vyloženě nejsou, ale podle mého názoru město nemělo připustit, aby takové velké stavby tady stály,“ uzavírá Jiří Klsák. 

Radní teď připravují úplně nové regulační podmínky pro výstavbu v historickém jádru města. Určovat budou například maximální výšku budov nebo sklon střechy. Nová pravidla mají začít platit ještě letos.