Pokus potvrdil vliv jogurtů na snížení stresu u studentů

České Budějovice – Studentský experiment s cílem zjistit účinky jogurtu na hladinu stresu má pozitivní výsledky. Dobrovolně přihlášení studenti jihočeské univerzity během lednového zkouškového pojídali každý den jeden jogurt a podle lékařů se u nich stres skutečně podařilo zmírnit. Česká republika je druhou zemí, která pokus s „uklidňujícími“ jogurty provedla. Již dřívě s podobnými úspěchy proběhl také ve Španělsku.

Dvacet studentů jihočeské univerzity po dobu šesti týdnů dobrovolně pojídalo každý den jeden ochucený jogurt. Žádné další diety ani omezení na studenty nečekaly. Výsledky překvapily i je samotné. „Někteří nebyli ke konci zkouškového období tak unavení a nějaký vliv to určitě má,“ komentovala studentka Jana Chocholová. Jogurtový experiment byl bezplatný. Studenti pouze platili vyšetření krve v nemocnici, které je přišlo na 70 korun.

Podle lékařů nebyla žádná komerční vazba mezi výzkumem a mlékárenskými společnostmi. Test posléze prokázal, že jogurty měly vliv na množství bílých krvinek, jejichž počet při stresu ubývá a imunita klesá. „Množství krvinek nejen že neklesá, ale dokonce mírně stoupá,“ dodává Petr Petr ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Výrobci jsou výsledky povzbuzeni a chtějí své jogurty nabídnout i dalším studentským jídelnám. Plánují také oslovit stát s žádostí o finanční podporu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podobný výzkum v Českých Budějovicích proběhl už před pěti lety. Lékaři zjišťovali, jak vysokoškolákům pomáhá ve stresovém období tepelně neopracovaný salám a nepasterizované dvanáctistupňové pivo. I ty studentům podle výsledků prospěly.

Pojídání jogurtu
Zdroj: ČT24