Návštěvníci festivalu v Ostravě řešili problémy Barmy a Tibetu

Ostrava - O problémech Barmy a Tibetu se v rámci festivalu Protibet diskutovalo v ostravském klubu Fiducia. Festival navštívila i ředitelka Barmského centra v Praze. Čechy mimo jiné vyzvala k šíření informací o Barmě a toleranci vůči uprchlíkům. Přehlídka filmů s besedami potrvá až do 1. dubna. Třešinkou na dortu má být nový film o Jaroslavu Duškovi - dokument Viliama Poltikoviče Když kámen promluví.

Barma je zemí s jedním z nejrepresivnějších vojenských režimů současnosti. Žije v ní přes dva tisíce politických vězňů. Vládní vojáci tu tvoří deset procent obyvatelstva. Televize je řízená vládou, internet zablokovaný. „Obávám se, že mnoho Čechů ani neví, kde Barma je nebo jaká je tam situace,“ poukazuje na důležitost podobných besed ředitelka Barmského centra Praha Sabe Amthor Soe. Kromě Barmy se probíraly také problémy Tibetu. „Co se týká politického systému, obě země jsou na tom dost podobně. Jen s tím rozdílem, že Tibet je pod kontrolou jiné země, zatímco Barma si dělá problémy sama,“ řekl Jigme Tenzin, Tibeťan žijící v Ostravě.

Kdo chce navštívit Barmu, měl by prý jet sám, a ne s cestovní kanceláří. Peníze z turistického ruchu jdou totiž opět na konto vlády. „Byla bych ráda, kdyby návštěvníci Barmy vnímali, v jakých podmínkách ti Barmánci žijí a jakým způsobem těmto lidem můžou pomoci, a aby se nadále zajímali o tuto zemi i po svém návratu,“ přeje si Sabe Amthor Soe. Festival Protibet je za svou polovinou. Návštěvníkům hned v několika městech České republiky letos nabízí kromě besed a filmů také setkání s buddhistickými mnichy.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)