V Jablonci dnes bylo přístupné podzemí přehrady

Jablonec nad Nisou – Návštěvníkům se dnes otevřelo jindy nepřístupné podzemí přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou. Projít se mohli těsnicí štolou pod hrází. Vodohospodáři otevřeli podzemí Mšena u příležitosti Světového dne vody, který připadá každoročně na 22. března. Poprvé ho OSN vyhlásila v roce 1993. Letošní ročník má upozornit na celosvětově rostoucí spotřebu vody ve městech.

Deset metrů pod zemí vznikla před deseti lety 600 metrů dlouhá injekční štola. Přehrada totiž prosakovala. Protékalo 50 až 60 litrů vody za vteřinu. Štola propustné podloží pod hrází ucpala. Vedoucí hrázný přehrady Mšeno Jiří Chmelař se nechal slyšet, že pokud by přehrada byla dlouhodobě zatížená, tak by mohlo dojít k prolomení podloží.

Na podzim má začít v Jablonci stavba jiné, protipovodňové štoly. Kilometr a čtvrt dlouhý tunel odvede vodu, kterou nepojme přehrada, za město. Stavba za půl miliardy korun potrvá dva roky.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Jablonecká přehrada je jednou z pěti, které vznikly před sto lety v podhůří Jizerských hor jako ochrana před ničivými povodněmi, které koncem 19. století pravidelně přicházely. Šestnáct metrů vysoká hráz zadržuje vodní plochu o rozloze 55 fotbalových hřišť a slouží také k rekreaci.