Policejní kontroly: Řidiči kamionů manipulují s tachografy

Praha - Policie dnes spustila velkou kontrolní akci kamionů. Prověřují se hlavně tachografy, které řidičům měří rychlost a dobu jízdy. Policie se snaží odchytit podvodníky, kteří mají v blízkosti přístroje magnet a falšují naměřené údaje. Policisté během dnešního dopoledne zastavili desítky kamionů, polovina řidičů pochybila. Magnet ale u žádného z nich policisté nenašli. Nejčastěji řidiči kamionů neoprávněně manipulovali s tachografy. Na příjezdech do Prahy se pak kontrolovala i váha kamionů a rychlost nákladních a osobních aut.

Pokud mají policisté pochybnosti, tak kamion částečně rozeberou, aby se dostali k převodovce. Na tu si někteří řidiči dávají magnet, který ovlivní tachograf a ten má potom nepřesné informace.

Jednomu z cizinců byla uložena kauce třicet tisíc korun za podezření z falšování tachografického kotoučku. Další desítka řidičů nedodržela bezpečnostní přestávky a špatně vyplnila záznamový list. V několika případech policisté odhalili i špatný technický stav vozidel.

Magnet našli policisté poprvé u jednoho kamionu zhruba před měsícem. Existuje podezření, že ho nelegálně používá stále více řidičů. Dnes takového řidiče policisté nenašli.

Jak je používání magnetů na českých silnicích časté, nikdo neví. Řidiči o něm veřejně nemluví. V diskusních fórech na internetu se ale o takzvaných magnetářích vedou vášnivé diskuse. Problém s magnety řeší celá Evropa. Nejtvrdší tresty jsou v Británii a v Německu. Tam řidičům hrozí odebrání řidičského průkazu a dopravce může přijít o koncesi.

Magnet použitý na zmatení tachografu
Zdroj: ČT24