Klatovská mumie byla u doktora

Klatovy – Mumifikované tělo Anežky Kunhuty Příchovské z Příchovic z klatovských katakomb zkoumali radiologové v klatovské nemocnici. Pro vyšetření použili počítačovou tomografii známou jako CT vyšetření. Výsledky výzkumu poslouží jako podklady k výrobě 3D modelu zemřelé, který bude součástí nové expozice klatovských katakomb. Ta by měla být otevřena na konci září.

Anežka Příchovská se narodila v roce 1612 a zemřela 10. října 1678 ve věku 66 let. Patří mezi nejzachovalejší klatovské mumie a je pravděpodobně jedinou přírodní mumií v Česku, která CT vyšetřením prošla. Odborníci mají v plánu provést totéž vyšetření u většiny mumifikovaných těl, která jsou uložena v klatovských katakombách.

Vyšetření kladlo své nároky nejen na lékaře, ale i na restaurátory, kteří museli tělo připravit na převoz i samotné skenování. „Nechali jsme tělu jeho původní polštářek, aby bylo stabilizováno při transportu, poté jsme jej zabalili ještě do jednoho igelitu a poté do igelitového pytle,“ popsala transport restaurátorka Irena Straková.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Původně lékaři zamýšleli skenovat pouze hlavu, kde byl ještě patrný zbytek mozku, zbytky očí i okohybných svalů. Nakonec ale vyšetřili celé tělo. „Náš objekt zkoumání má v současné době hmotnost jen asi jednu desetinu své hmotnosti v době života. Z vlastního mozku zbyly jen velmi malé pozůstatky v zadní části mozkovny, nadšeni jsme byli z přítomnosti zbytků očí v očnicích se zachovanými okohybnými svaly,“ popsal detaily šetření doktor Miloš Chroust.

Protože přírodním mumiím v Klatovech nebyly oproti mumiím egyptského typu odstraněny vnitřní orgány ani mozek, mohli také rozpoznat některé nemoci, kterými Anežka Příchovská trpěla. „Byla tam kostní tuberkulóza, plicní tuberkulóza a ještě jsme zjistili útvary ve vedlejších nosních dutinách, které tam nepatří, takže paní Anežka Příchovská pravděpodobně trpěla chronickou rýmou,“ shrnul výsledky výzkumu primář radiodiagnostického oddělení nemocnice Jiří Seidl.

Na základě vyšetření mumie bude vytvořena vosková figurína, jež se stane součástí klatovské expozice od září. Výsledky celého CT vyšetření včetně 3D obrazů budou prezentovány už na konci dubna v rámci akce Barokní jezuitské Klatovy.