V Budějovicích se přou o to, zda mají po modrém mostě jezdit auta

České Budějovice – Na jihu Čech se rozhořel spor o modrý most, přesněji o to, zda na něm mají jezdit obousměrně auta. Radnice most otevřela v době, kdy jihočeskou metropoli trápily dopravní uzavírky. Pak ale vedení města rozhodlo, že na něm má doprava zůstat trvale, což se nelíbí místnímu sdružení. Jeho námitky teď uznal Nejvyšší správní soud a zrušil platné stavební povolení – úředníci proto musí zahájit řízení o odstranění stavby.

Místním se provoz na modrém mostě nelíbí, petici začali podepisovat už před čtyřmi lety. Obávají se totiž o vlastní bezpečnost a také se jim nelíbí nadměrný hluk z aut. Na místě mostu stála původně lávka, kterou ale strhla povodeň. Rekonstrukce si vyžádala přes 50 milionů korun, radnice však tehdy tvrdila, že na něm nebude běžný provoz. 

Nejvyšší správní soud teď uznal, že bylo chybou, když bylo občanské sdružení z některých úředních jednání vyloučeno, a zrušil stavební rozhodnutí, což přivítali i někteří architekti – třeba podle Martina Augustina z Ústavu urbanismu na ČVUT měl být na mostě zachován provoz pouze pro pěší a cyklisty. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Radnice chce ale usilovat o zachování obousměrného provozu, proto se pokusí získat stavební povolení. „Ten most je pro dopravu potřebný. Město České Budějovice zažádá o kolaudační rozhodnutí na stavbu modrého mostu,“ vysvětluje primátor Juraj Thoma (OPB). Podle policie totiž most výrazně ulehčuje křižovatce ulic Lidická – Mánesova.