Farmářka chce střílet přemnožené lišky a kuny

Žlutice - Majitelka farmy u Žlutic na Karlovarsku chce začít chránit svoje zvířata s puškou v ruce. Lišky a kuny, které se v kraji přemnožily, totiž pobíhající drůbež napadají. Střílení škodné ale omezuje myslivecký zákon, a tak musí farmářka požádat o výjimku.

Kachny, husy, krůty a slepice jsou pro Ivanu Pánkovou z farmy u Žlutic na Karlovarsku důležitým zdrojem příjmů. Její zvířata teď ale požírají kuny a lišky. „Husy seděly na vejcích, když se měly líhnout housata, tak jim liška ukousala hlavy. Může se stát, že nakrmím škodnou zvěř, mám pocit marnosti,“ řekla Ivana Pánková.

Farmářka se proto jako bývalá sportovní střelkyně rozhodla, že bude svá zvířata bránit se zbraní v ruce. Na predátory si chce pořídit loveckou pušku. „Lišky i kuny se můžou lovit pouze v místě, kde je lov povolen, to znamená na honebních pozemcích. Musí mít myslivecké zkoušky a samozřejmě povolenku,“ vysvětlil předseda Okresního mysliveckého spolku Karlovy Vary Evžen Krejčí.

Reportáž Marka Štetiny (zdroj: ČT24)

Farmářka odhaduje, že se počet lišek a kun za poslední dva roky zvýšil až pětinásobně. S tím ale myslivecký spolek nesouhlasí. Podle odborníků je základní ochranou před škůdci kvalitní oplocení pozemku. Ve městech je to pak častější úklid kolem domů a popelnic.