Policisté vzali vlak útokem

Děčín – Desítky policistů z pořádkových jednotek dnes v Děčíně nacvičovaly zásah proti tvrdému jádru sportovních fanoušků. Často je hlídají nejen na zápasech, ale i doprovázejí na cestách na stadion i zpět. Krajské jednotky jsou nyní v pohotovosti hlavně kvůli hokeji, v Ústí nad Labem totiž odstartovalo finále první hokejové ligy. Služba pořádkové policie je jednou ze základních u Policie České republiky. Jde o službu, která je prakticky pilířem policie, policisté do ní zařazení jsou v přímém kontaktu s občany, orgány obce a právnickými a fyzickými osobami.

Vagón plný fotbalových chuligánů, kteří se zabarikádovali, je jednou z modelových situací, kterou těžkooděnci nacvičují. Pořádkové jednotky dohlížejí na nejrizikovější sportovní zápasy a tvrdé jádro fanoušků často doprovázejí právě i ve vlacích. „Nácvik je důležitý, protože každý vagón je jiný a je zapotřebí si vyzkoušet různé taktické postupy,“ uvedl instruktor Pavel Auer z Policie ČR Ústí nad Labem. Kompletní výstroj, kterou mají policisté z pořádkových jednotek při zásazích, váží až dvacet kilogramů. Třeba při demonstracích v ní tráví i několik hodin. Mimořádně důležitá proto je fyzická kondice. „Speciální fyzická příprava není. Každý se na to musí připravovat sám ve svém volnu. V jednotce na tom nemůže být nikdo fyzicky špatně,“ potvrzují členové pořádkové jednotky PČR Ústí nad Labem.

Pořádkové jednotky v Ústeckém kraji čeká náročný týden. Večer startuje finále první hokejové ligy mezi Ústím a Chomutovem a řevnivost mezi fanoušky obou týmů je dlouhodobá. „V minulosti jsme při utkání těchto dvou týdnů zaznamenali časté incidenty a napadání,“ prohlásila mluvčí PČR Ústí nad Labem Veronika Hyšplerová a instruktor Auer doplnil: „Problémy s nimi jsou a byly. Při posledním zápase jsme je doprovázeli až do Chomutova.“

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Kvůli hokeji je v pohotovosti i městská policie, v ulicích má desítky strážníků.

Desítky policistů z pořádkových jednotek dnes v Děčíně nacvičovaly zásah proti tvrdému jádru sportovních fanoušků.
Zdroj: ČT24