Obec Nekmíř se nechtěně stala opatrovníkem narkomanky

Plzeňsko – Nečekaný problém řeší starosta vesničky Nekmíř na severním Plzeňsku. Z rozhodnutí soudu se totiž obec stala opatrovníkem 36leté narkomanky z psychiatrické léčebny. Musí hájit její zájmy a platit veškeré náklady, i kdyby na ně její invalidní důchod nestačil. Na Plzeňsku ale nejde o ojedinělý případ.

Slečnu Ilonu tady ve vsi nikdo už minimálně 15 let neviděl. Přesto se teď o ni musí obec postarat. Ilona je nesvéprávná a léčí se ze závislosti na drogách v Dobřanech. Iloně dělala opatrovnici matka. Ta už s ní však nechce mít nic společného. Zatímco matka může opatrovnictví odmítnout, obec nemá šanci se bránit.

Starosta Nekmíře Josef Pangrác sdělil, že obec podala odvolání, soud však potvrdil původní verdikt. „Obec se stává opatrovníkem v případě, kdy dotyčná osoba dosáhne plnoletosti a v rodině není nikdo, kdo by hájil její zájmy,“ vysvětlila zástupkyně předsedy Okresního soudu Plzeň-sever Marcela Dortová.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Stejný problém řeší i místostarosta Horní Lukavice na jižním Plzeňsku Karel Hůla. Když loni přebíral funkci po své předchůdkyni, netušil, že se automaticky stává i opatrovníkem 26letého nesvéprávného muže. Tato povinnost mu zabere 40 procent času, kterou coby neuvolněný zastupitel na radnici stráví.

Šanci zbavit se opatrovnictví má obec podle soudkyně pouze v případě, že se přihlásí dobrovolník, který bude ochoten na sebe povinnosti opatrovníka vzít.