Ožije znovu Polský dům v Ostravě?

Ostrava - Secesní klenot, Polský dům v Ostravě, má nového majitele. Svitla tak naděje, že se jeho brány po téměř pěti letech znovu otevřou. Hotel po dlouhých vlastnických sporech skončil v dražbě. Nový majitel ho koupil za 25 milionů korun. Ještě letos chce objekt opravit a uvést do provozu.

Dům postavili v roce 1900 Poláci, kteří do Ostravy přicházeli za prací. Do režného zdiva vložili kameny z krakovských hradeb, které se tehdy bouraly - jako symbol jejich domova. „Stavba je opravdu unikátní, v té podobě až bizarní, je to ohlas právě malopolské secese,“ myslí si Martin Strakoš z Národního památkového ústavu v Ostravě. V době normalizace se z Polského domu stalo skladiště nábytku. V komfortní hotel a kulturní centrum, ve kterém se konaly společenské události sezony, se proměnil až v roce 1992. Pár let poté začal soud rozplétat složité majetkové spory. A ty také dům v roce 2007 zavřely.

Provoz se nepodařilo obnovit ani akciové společnosti Dom Polski, která se o něj léta starala. „Nikdo nevyhodí jen tak 30 nebo 50 milionů oknem, začne opravovat hotel a pak se někde ráno v rozsudku dočte, že je to všechno jinak,“ vysvětluje člen představenstva společnosti Dom Polski Andrzej Waclawik. A tak dům, který se dostal na seznam kulturních památek, zůstal napospas svému osudu. Začal chátrat a lákat zloděje.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Dům skončil v konkurzu a loni v prosinci v dražbě. Zájemce o koupi se našel. Jeho novým majitelem se stala akciová společnost Favorit. „Chtěli bychom dům zprovoznit tak, aby znovu vzniklo společenské a kulturní centrum, abychom co nejvíce využili v podstatě nejkrásnější sál, který je v tuto chvíli v Ostravě k dispozici,“ slibuje předsedkyně představenstva společnosti Favorit Eva Kusová. S rekonstrukcí chce nový majitel začít co nejdříve, aby Polský dům otevřel ještě v letošním roce.

  • Polský dům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2411/241028.jpg
  • Hotel Polský dům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2411/241029.jpg