ZŠ v Mýtě má svůj zvěřinec

Plzeň - Základní škola v Mýtě na Rokycansku zahájila rozsáhlý projekt nazvaný „Zelená pro život“. Získala na něj evropské dotace a díky nim zajistila žákům nejen moderní pomůcky, ale hlavně celou řadu atraktivních vzdělávacích aktivit. Mezi dětmi je populární především školní zvěřinec.

Děti v Mýtě se o zvířatech už se neučí jen podle obrázků. Můžou je pozorovat a vědí, co obnáší, když se o ně musí starat. „Občas se nám stane, že nějaké zvířátko uteče a honíme ho po škole. To je pak veselo,“ říká s úsměvem učitel Základní školy Mýto František Smejkal. „Křeček baští mrkev a potřebuje vodu,“ chlubí se svými znalostmi malý prvňáček. „Máme tady asi padesát potkanů, tři křečíky, dvě želvy nádherné, hroznýše královského a akvarijní rybičky,“ popisuje školní zvěřinec František Smejkal.   

Kromě chovatelů začátečníků si děti ve škole můžou v rámci projektu vyzkoušet také práci malých záchranářů, nebo meteorologů. Za evropské peníze budou mít děti k dispozici i opravdovou meteorologickou stanici. Už za pár dní bude umístěná v parku před školou. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Enviromentální projekty propojují jednotlivé předměty. Třeba právě o zvířatech už se děti neučí jen v přírodovědě. V matematice porovnávají, které zvíře je větší a rychlejší, při češtině o nich vymýšlejí příběhy. „Děti reagují velmi pozitivně, pro pedagogy to ale znamená navýšení běžných povinností,“ připomíná koordinátorka vzdělávacího programu Iveta Vodičková. „Jsme venkovská škola, proto máme k přírodě blízko,“ připomíná ředitelka školy Jaroslava Roučková.  

Školáci mají k dispozici i přírodní učebnu a nebo jim vyučování ozvláštní interaktivní tabule. „Například do atomu se nikdy nepodíváme, ale při animaci získají žáci základní představu o atomu,“ uzavírá učitelka Lenka Helešicová. 

Na projekt Zelená pro život získala základní škola z evropských fondů jeden a půl milionu korun.