Lavinoví psi trénovali na Luční boudě

Luční bouda (Krkonoše) – Horští záchranáři z Česka, Slovenska, Polska a Itálie se sjeli do Krkonoš na společné cvičení lavinových psů pro záchranu lidí zasypaných ve sněhu. O tomto víkendu bude kurz navíc pokračovat speciálním workshopem pro veřejnost. Záchranářských psů pro vyhledávání lidí z lavin začala u nás využívat Horská služba po vzoru alpských zemí a kolegů ze slovenských hor. V posledních letech se však činnost kynologů HS nezaměřuje pouze na práci v lavinách, ale stále častěji se psů využívá i při pátrání po nezvěstných a zbloudilých turistech.

Aktuální lavinové nebezpečí je v Krkonoších na nejnižším stupni a sníh na horách rychle ubývá. Záchranáři Horské služby proto museli za vhodnými podmínkami vystoupat až na Luční boudu, 1 410 metrů nad hladinu moře. „Tohle je mezinárodní kurz lavinových psů, jejich pomocí lze vyhledávat v lavině zasypané lidi. Máme tady zkušené psy i takové, kteří s tím začínají, čili mladé psy. Proto je potřeba s nimi cvičit,“ uvedl lavinový specialista Pavel Cingr z Horské služby Krkonoše. Výcvik v terénu je náročný nejen pro záchranné týmy, ale i pro jejich figuranty. „Prvních pět minut, to jsou takové ty klaustrofobické stavy a potom to docela jde,“ prohlásil figurant Jan Štěpánek z HS Krkonoše a psovod Viktor Kořízek doplnil: „Snažíme se simulovat opravdovou lavinu. Proto se tam rolba otáčela, aby to co nejvíc utemovala. Pak ten pach jde nahoru hodně pomalu, čím je sníh mokřejší, tím je to horší. Snažíme se tedy trénovat ty nejhorší situace.“

Dnes se do lavinového cvičení zapojila také policie, která na horách se záchranáři už běžně spolupracuje. Speciálně vycvičení psi Horské služby naopak mohou pomoci policistům například při vyhledávání živých lidí i těl. „Horská služba má perfektně připravené psy, což tady vlastně prokazují. A prostor pro jejich využití mimo horský teren určitě je,“ potvrdil kynolog Policie ČR Vladimír Makeš.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Záchranáři budou v Krkonoších cvičit ještě ve čtvrtek, o víkendu si pak jejich dovednosti bude moct na vlastní kůži vyzkoušet veřejnost.

Krkonoše jsou stále víc oblíbené mezi vyznavači snowkitingu, ve kterém se za použití tažného draka jezdí na lyžích nebo na snowboardu.
Zdroj: ČT24