V Horšově na Domažlicku vzniká školní penzion s restaurací

Horšov – První školní penzion s restaurací v Plzeňském kraji vyprojektovali a budují žáci ze středního odborného učiliště z Horšovského Týna a budou ho také provozovat. Restaurace za 21 milionů korun na pozemku školního statku není první studentskou prací. Žáci učiliště dokázali opravit například lovecký zámeček Annaburg a postavili nové opravářské dílny pro své spolužáky z oboru opravář zemědělských strojů.

Po dokončení stavby bude školní penzion s restaurací sloužit pro odbornou výuku studentům v oboru podnikání, v jehož rámci se budou starat o chod penzionu. Budoucí kuchaři a číšníci si svoji část praxe odbudou v restauraci.

„Kuchaři budou vařit převážně pro své spolužáky, kteří budou na školním statku vykonávat praxe, pro pracovníky statku, ale také pro různé podniky, kteří zde budou pořádat například školení,“ sdělil ředitel SOŠ a SOU Horšovský Týn Václav Švarc.

Reportáž a vstup Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Radní Plzeňského kraje pro oblast školství Jiří Struček (ČSSD) říká, že v ideálních podmínkách by měl být takový školní objekt soběstačný. Školní restaurace s penzionem bude v provozu v září letošního roku.

Plzeňský kraj chce na druhou stranu zrušit školní statky v Klatovech a Plasích. Důvodem je dlouhodobě ztrátový výsledek jejich hospodaření. Statky zaniknou k 30. červnu jako příspěvkové organizace, jejich existence bude pokračovat jako společnosti s ručením omezeným.