V Česku ubude 10 tisíc lůžek akutní péče

Liberecko – Nemocnice v Libereckém kraji čekají změny. Půjde hlavně o snížení počtu lůžek akutní péče. Teď je jich 2 200, na konci příštího roku by jich mělo být o 10 procent méně. Počítá s tím reforma zdravotnictví. V celém Česku ubude 10 tisíc takových lůžek. Restrukturalizace lůžek akutní péče má v Libereckém kraji probíhat ve dvou fázích. S první se počítá ještě letos, druhá proběhne do konce příštího roku.

V okrese Semily jsou na 75 tisíc obyvatel tři nemocnice. Právě tady je největší nadbytek lůžek akutní péče. Podle kraje i zdravotní pojišťovny tak okres čeká největší redukce. Místostarostka Semil Lena Mlejnková (SLK) sdělila, že semilská nemocnice zahájila restrukturalizaci již v loňském roce.

Snahou místostarosty Turnova Otakara Špetlíka (ODS) je podle jeho slov zachování co největšího počtu oborů. Část akutních lůžek se má úplně zrušit, část má začít sloužit pro dlouhodobě nemocné pacienty. VZP chce o detailech nejdřív jednat s nemocnicemi a městy. Ředitel odboru zdravotní péče VZP Liberec Ivan Týče ujistil, že v žádném případě nebude ohrožena dostupnost péče.

Reportáž Milana Brunclíka a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

V Libereckém kraji teď funguje osm nemocnic. Hejtmanství počítá s tím, že hlavní síť by v budoucnu měly tvořit obě krajské nemocnice a ty v Jablonci nad Nisou a v Jilemnici by měly zajistit péči místo zrušených oddělení nebo lůžek. Radní Libereckého kraje pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD) uvedl, že předpokládaná úspora činí zhruba 100 milionů korun.