Svitavy chtějí zpět svůj betlém

Svitavy – Východočeské muzeum v Pardubicích je ve sporu se svitavskou radnicí. Ve svém depozitáři má totiž betlém, který ze Svitav pochází a tamní radní ho chtějí zpátky. Jenže pracovníci muzea památku zrestaurovali a chtějí ji vystavovat trvale v Pardubicích. Cenný pohyblivý betlém je ve sbírkách Východočeského muzea v Pardubicích od sedmdesátých let minulého století, jeho vlastníkem je kraj. V současné době se tedy neví, zda se betlém vrátí domů. Odsouhlasit by to muselo jiné ministerstvo kultury a radní i zastupitelé kraje.

Kdo má na vzácnou památku nárok, její původní majitel, nebo ten kdo ji zachránil? To je otázka, která proti sobě postavila pracovníky Východočeského muzea v Pardubicích a svitavskou radnici. „Děláme všechny kroky pro to, abychom betlém do našeho města dostali,“ uvedl starosta Svitav David Šimek (Sdružení pro město Svitavy). Betlém získalo muzeum v 70. letech minulého století ve zbědovaném stavu, desítky let potom trvala jeho záchrana. „Pracovali na tom restaurátoři na plasty, což znamená fixování povrchu, doplňování polychromie. To je práce po milimetru a milimetru, jsou na tom stovky a stovky hodin,“ poukázal pracovník Východočeského muzea v Pardubicích Ivo Křen.

Do sporu se vložila i krajská radní Jana Pernicová, která mimochodem pochází právě ze Svitav. Požaduje, aby muzeum, betlém vydalo. „Jana Pernicová zastává ten názor, že betlém by se měl vrátit tam, kam morálně a historicky patří. Tedy do Svitav,“ prohlásila mluvčí Pardubického kraje Zuzana Nováková. Morální nárok svitavské radnice však pracovníci muzea zpochybňují. „Já bych do toho slovo morálka velmi nerad vůbec tahal, protože jde také o uznání práce i toho, že se tady někteří lidé podíleli na tom, že zůstala zachována nějaká památka,“ dodal Ivo Křen a Zuzana Nováková doplnila: „Na ministerstvu kultury se o tom bude jednat ještě tento týden. Město Svitavy si samozřejmě musí podat žádost o vydání této památky.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Celý spor tak zřejmě vyřeší až ministerstvo kultury. Právě to by mělo rozhodnout, zda se betlém do Svitav skutečně vrátí.