Heydrichův syn chce opravit zámek v Panenských Břežanech

Panenské Břežany - Syn bývalého říšského protektora Reinharda Heydricha chce opravit chátrající zámek ve středočeských Panenských Břežanech. Informaci přinesl Český rozhlas. Vzniknout by zde mohlo například muzeum nebo Památník národního odboje. Heydrichův syn Heider, který tady pobýval s matkou a sourozenci až do konce druhé světové války a následně pak odešel do Německa, nabídl místní obci, že sežene na rekonstrukci zámku peníze.

Šestasedmdesátiletý Heider Heydrich s manželkou stále žije v Německu, zámek v Panenských Břežanech ale nedávno navštívil. Se starostou Liborem Holíkem se společně dohodli, že by Heider obci s rekonstrukcí pomohl. „Já jsem měl tu možnost jednat s Heiderem Heydrichem proto, aby se zámek uvedl do původního stavu. A on nabídl pomoc sehnat peníze, například přes Evropskou unii,“ řekl Radiožurnálu Libor Holík s tím, že jde o pomoc administrativní.

Starosta Panenských Břežan:

„Musíme oddělit syna od otce, protože v té době jemu, synovi, bylo tehdy 10 let, když odsud odjížděli, takže on nevěděl, co je to válka.“


Hrůzu tehdejšího nacistického režimu ale podle starosty už jako dospělý plně vnímal. Proto společně uvažovali o rekonstrukci zámku. Podle starosty by tady mohlo vzniknout muzeum nebo i Památník národního odboje. Soukromý majitel pozemku, kde sídlí výzkumný ústav, nemá na opravu rozsáhlého objektu finance a s rekonstrukcí by proto souhlasil. Obec proto teď začíná jednat s Heydrichem mladším o dalším postupu. Obec by o muzeum nebo památník v bývalém Heydrichově sídle velmi stála.

Panenské Břežany jsou spojené s Protektorátem Čechy a Morava. Tamní barokní zámek, kde sídlil říšský protektor K. H. Frank, se po osvobození dostal do rukou státu a dnes v něm sídlí domov důchodců. Dolní zámek byl dočasným sídlem protektorů Kondrada von Neuratha a Reinharda Heydricha. Tento zámek je v současnosti v soukromém vlastnictví a není přístupný, stejně jako přilehlý park.