Vedení Teplárny Č. Budějovice odmítá kritiku minoritního akcionáře

České Budějovice - Vedení Teplárny České Budějovice se ohradilo proti připomínkám minoritního akcionáře, společnosti Forum Energy. Ta teplárnu dlouhodobě obviňuje ze špatného hospodaření. Podle vedení českobudějovické teplárny jde o nepodložená nařčení, která mají poškodit akciovou společnost. Novinářům to dnes sdělili zástupci představenstva a dozorčí rady českobudějovické teplárny.

„Nedokážeme si akorát vysvětlit, co přesně minoritního akcionáře k těmto útokům vede,“ řekl člen představenstva Teplárny České Budějovice Josef Průcha.

Spor je o kotel na biomasu

Vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Město České Budějovice má v teplárně 80 procent akcií, Forum Energy 15 procent. Zástupci firmy Forum Energy vedení vytýkají například plánovaný projekt na kotel na spalování biomasy za tři čtvrtě miliardy. O spalování biomasy se přitom bude teprve rozhodovat. „Tento projekt je podle nás zajímavý pro rozvoj teplárenství. V kontextu se všemi faktory vidím biomasu jako nezbytnou pro to, aby se českobudějovická teplárna rozvíjela efektivně,“ uvedl Průcha.

Forum Energy se podle svého mluvčího Giuliana Giannettiho obává toho, že projekt kotle na biomasu bude ztrátový. „Máme na to interní hodnocení od soudního znalce,“ uvedl Giannetti. Tvrdí také, že není jisté, zda se podaří sehnat dost štěpků za přijatelnou cenu pro provoz kotle.

Teplárna si nechá vypracovat forenzní audit, který by měl vyhodnotit stav podniku, včetně plánů investic. „Jeho výsledek nám dá odpovědi na všechny otázky ohledně hospodaření,“ řekl dnes předseda dozorčí rady českobudějovické teplárny Jiří Kořínek.

Společnost měla v roce 2009 zisk 125 milionů korun před zdaněním, meziročně o 15 milionů méně. Teplárna, která je největším znečišťovatelem ovzduší v Jihočeském kraji, má 1 492 odběratelů tepelné energie, z toho je 801 z bytového sektoru, což představuje zhruba 27 500 domácností.