Rekonstrukce pardubického bazénu se prodraží

Pardubice – Pardubičtí zastupitelé se cítí podvedeni bývalým vedením radnice kvůli rekonstrukci tamního bazénu. Má totiž stát mnohem víc, než předpokládali. Zastupitelé zvedli ruku pro opravu za 490 milionů korun. Později byl ale k původnímu projektu připojen dodatek o vybavení areálu a cena narostla o 70 milionů.

V polovině minulého roku představilo vedení města zastupitelům projekt nového aquaparku. Zastupitelstvo ho schválilo, maximální cena měla být 490 milionů korun. Ovšem teď se ukázalo, že tato částka zahrnuje jen nejzákladnější vybavení aquaparku. Radní totiž dodatečně vypracovali tzv. opci a cena tak může být až o 70 milionů vyšší.

Zastupitel Václav Snopek (KSČM), stejně jako náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber (ČSSD), považuje takový krok rady města za nefér. Bývalé vedení radnice vědělo, že zastupitelstvo by celkovou částku – tedy 560 milionů korun – neschválilo. A tak projekt aquaparku rozdělilo na základní část a takzvanou opci. Právě z ní teď bude muset radnice čerpat peníze na dovybavení aquaparku.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Někteří zastupitelé považují opci za podvod. Věřili, že schvalují plně vybavený aquapark. Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP) zastupitele podle svých slov chápe. Sporný dodatek na 70 milionů podepsal bývalý primátor města Jaroslav Deml a také jeho tehdejší náměstek Alexandr Krejčíř (ODS). Celý případ prověří kontrolní výbor města. Ovšem jeho předsedou je právě Alexandr Krejčíř, tedy člověk, který projekt aquaparku a jeho financování připravoval.