Zakázky kolem karlovarského letiště provokují opozici

Karlovy Vary – Někteří opoziční zastupitelé Karlovarského kraje žádají podrobný přehled hospodaření letiště. Koncepce rozvoje ani chystané tendry za desítky milionů korun se jim nijak nezamlouvají a připadají jim neprůhledné. I z těchto důvodů se dožadují auditu a svolání dozorčí rady. Vedení kraje i letiště odmítají, že by se dopustily chyb nebo jakéhokoli utajování informací.

Senátor a krajský zastupitel Jan Horník (Nez) tvrdí, že krajská rada zvažovala projednávání postupu, podle něhož by ručila za třicetimilionový úvěr letiště bez vědomí zastupitelů. Podle Horníka by okolnosti tak významných zakázek, jakou třeba stavba parkovišť pro auta a letadla je, měli zastupitelé znát a dodává: „Já se domnívám, že je to všechno překotné z toho důvodu, že už jsou dopředu připraveni zájemci o tyto zakázky, vypíší se na krátký časový termín a pak je málokdo schopen přijít s nabídkou. To znamená, že tu asi máme spřízněné firmy.“

Náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD) se ale v tomto případě odvolává na dodržení zákonných lhůt. „Jednáme v souladu se zákonem. Lhůty jsou naprosto běžné pro vyhlášení takto jednoduchého výběrového řízení. Není to přes žádné Vánoce, nic se neskrývá,“ tvrdí Navrátil. Náměstek hejtmana odmítá, že by jednal o úvěru bez vědomí zastupitelů. Materiál o výběrovém řízení stáhl z programu rady, protože nebyl kompletní. Scházely v něm prý okolnosti finančního krytí.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Opozice ale vidí trhliny v celé koncepci rozvoje letiště. „Do karlovarského letiště se cpou obrovské peníze z evropských fondů a nemůžu říct, že je to průhledné. Naopak, jde o záměry, které byly nejasné,“ soudí náměstek karlovarského primátora Jiří Kotek (Alternativa). Ovšem ředitel letiště prý chystá dokument, kde všechna obvinění vyvrátí. „Zásadně to musím za společnost odmítnout. My připravíme na jednání rady 18. dubna materiál, ve kterém kritiku vyvrátíme,“ prohlásil ředitel Václav Černý.