Turisté mohou přijít

Litomyšl (Pardubický kraj) – Zámek v Litomyšli se návštěvníkům otevře už o víkendu, tedy týden před začátkem turistické sezony. Lidé budou moci navštívit nejen tamní komnaty, ale i řemeslnické trhy nebo zámeckou zahradu. Českým památkám začíná boj o návštěvníky. Zámecký areál v Litomyšli byl v prosinci 1999 zapsán na seznam UNESCO. Pro turisty jsou zde nyní připraveny dvě prohlídkové trasy historických interiérů. První zahrnuje prohlídku barokního zámeckého divadélka a reprezentativních sálů. Druhá trasa je komornější a ukazuje obytné pokoje ze začátku 19. století. Součástí této trasy je i výstup po 135 schodech do zámecké věže vysoké 55 metrů. Prohlídku zámku mohou návštěvníci absolvovat i se svým psím kamarádem.

Zámek v Litomyšli otevře o týden dřív, než bývá zvykem na ostatních hradech a zámcích. Pracovníci zámku dolaďují poslední úpravy, čistí okna, leští podlahy. Pro návštěvníky chystají hned několik novinek. „V sobotu se budou konat na náměstí v Litomyšli řemeslnické trhy, v něděli bude mimořádně zpřístupněn salet v zahradě,“ uvedla mluvčí NPÚ Pardubice Žaneta Málková. Navštívit Litomyšl co nejdříve se letos vyplatí, v létě totiž památka UNESCO projde rozsáhlou rekonstrukcí. „V letošním roce odstartuje veliká revitalizace zámeckého návrší, takže zámek bude vlastně stát uprostřed jednoho velkého staveniště,“ vysvětlila kastelánka zámku v Litomyšli Jana Sehnalová.

Na samotnou turistickou sezonu se připravují i jinde. Například ve skanzenu Veselý kopec, na zámku ve Slatiňanech nebo v hřebčíně v Kladrubech. Začíná boj o každého návštěvníka a tedy i o každou korunu. „Vzhledem k nedostatku financí památky bojují skutečně o každého návštěvníka,“ potvrdila Žaneta Málková. Kasteláni proto letos připravují netradiční akce, výjimkou není ani Kunětická hora, kde začne turistická sezona 1. dubna. „Připravili jsme akci, která je určena především pro rodiče s dětmi. Lampionový průvod, který vyjde nahoru na hrad,“ prohlásil kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Už týden před zahájením sezony, v sobotu 26. března, pořádá sraz ve Svitavách také Klub českých turistů.

Zámek Litomyšl
Zdroj: ČT24