V Prachaticích hypermarket nepostaví, ve Kdyni ano

Prachatice/Kdyně – Pozemky v Prachaticích, které se měly využít ke stavbě hypermarketu, se vrátí městu. Obchodníci se totiž rozhodli, že stavět nebudou, a za vrácené pozemky chtějí zpátky 8 milionů korun. Záměr před čtyřmi lety rozdělil obyvatele na dva tábory. Ti, co se stavbou nesouhlasili, se obávali husté dopravy a vlivu na památkovou rezervaci. V Kdyni na Domažlicku naopak nový supermarket chtějí a dočkají se ho v polovině letošního roku. Zájem o pětitisícové město projevily obchodní řetězce už před necelými osmi lety, jenže z plánované stavby obchodního domu tehdy sešlo. Nabízené místo pro stavbu marketu totiž bylo málo atraktivní.

Prachatický obchodní dům měl stát na volném prostoru u sídliště, méně než pět minut chůze od centrálního náměstí. Z pohledu velkého obchodního řetězce to bylo ideální místo, výhrady ale měla desetina obyvatel. Minulí zastupitelé firmě pozemky prodali, i když ve městě jsou už dva podobné obchody. Přesvědčil je slib provozovatele, který tady chtěl postavit kruhovou křižovatku a přispět na školní hřiště.

Zástupci firmy práce nezahájili a na radnici poslali stručnou zprávu - v Prachaticích končíme. Firma od stavby ustoupila z několika důvodů. Nebyla spokojena s tím, že radnice jí nepřispěla na výstavbu kruhového objezdu. Peníze za pozemky teď chce vrátit zpět. To je ale podle starosty těžká rána. Radnice s tím v rozpočtu vůbec nepočítala. Musí proto sáhnout do rezerv a zmrazit některé letošní investice.

Reportáž Aleše Hazuky a Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Od Kdyně je nejbližší supermarket vzdálený dvanáct kilometrů, v Domažlicích. I tak obchodní řetězec, který nový supermarket staví, očekává úspěch. „Supermarket bude mít přibližně tisíc metrů čtverečních,“ řekla tisková mluvčí Tesca Eva Karasová. Minimálně v nadcházejících čtyřech letech vedení města další obchodní dům ve Kdyni nepovolí.

Plán na stavbu hypermarketu v Prachaticích
Zdroj: ČT24