Složitá administrativa likviduje rodinné farmy

Chrudimsko – Zemědělské společnosti v Česku si stěžují na náročnou administrativu a složité zákony a předpisy. Menší rodinné podniky na tom často ztroskotávají. Není výjimečné, že se ocitají na prahu bankrotu a mnohé s podnikáním raději končí. V Licibořicích na Chrudimsku založili Marie Černilová a Zbyněk Štěpánek před 11 lety kozí farmu a přes všechny potíže se snaží zemědělskou výrobu udržet.

Do podnikání se pustili i přesto, že je od nevšedního chovu mnozí zrazovali. Pro majitele farmy kozy rozhodně nejsou zlatý důl. Aby mohli produkovat mléko a vyrábět sýry nebo jogurty, museli splnit přísné podmínky. Na všechno si farma musí vydělat, dotace představují jen zlomek finanční výpomoci.

Chovatelé přiznávají, že současné požadavky na vyplňování nejrůznějších výkazů pro úřady a kontrolní orgány zdržují od práce. Pro malé rodinné farmy není snadné prosadit se na trhu. Mléko tu smějí prodávat jen ze dvora. S dalšími produkty objíždějí farmářské trhy. Další metou licibořické farmy je dostat se na trh s čerstvým mlékem. I tady ale chovatelé narážejí na složité veterinární předpisy a náročnou administrativu.

Reportáž a vstup Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Fungující antibyrokratická komise má velký podíl na tom, že mnoho předpisů a vyhlášek se změnilo ve prospěch a jednoduchost, ale bohužel – jeden paragraf se nám podaří změnit a další tři úředník vrátí zpět v ještě horší podobě,“ říká Arnošt Pleskot z Asociace soukromého zemědělství ČR. Asociace volá po jednodušší administrativě.