Majitel FM reality má jít na šest let do vězení

Ostrava - Na šest let míří do vězení majitel zkrachovalé realitní kanceláře FM reality Roman Červík. Takový je verdikt Krajského soudu v Ostravě. Pětatřicet klientů připravil o šestnáct milionů korun. Peníze, které dostal od svých klientů většinou jako zálohu na nákup nemovitosti, používal sám pro sebe. Rozsudek není pravomocný.

Nemají střechu nad hlavou ani peníze. Tak dopadli lidé, kteří své peníze svěřili frýdeckomístecké realitní kanceláři FM reality Romana Červíka. Jednou z podvedených je také Kateřina Sýkorová. Za milion tři sta tisíc korun prodala byt, je ale bez peněz. Zůstaly u Romana Červíka. „Nemáme vůbec nic, přišli jsme i o nábytek, protože jsme se museli soudně vystěhovat,“ říká zoufale. Peníze klientů Roman Červík utrácel za okázalý život, například jezdil ve ferrari. Následujících šest let by ale měl strávit ve vězeňské cele.

„S rozsudkem nesouhlasíme, je moc přísný. Téměř jistě se odvoláme,“ uvedl obhájce Romana Červíka. Obžalovaného podle mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmové usvědčují především výpovědi svědků a znalecký posudek z oboru účetnictví, který prokazuje, že obžalovaný byl jedinou osobou, která mohla s finančními prostředky klientů disponovat. Roman Červík tvrdil, že má v Ostravě trezor se třemi miliony korun. Když chtěl soud peníze vidět, prohlásil, že ho okradli.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Komora realitních kanceláří potvrzuje, že neseriózních makléřů nejen v Moravskoslezském kraji přibývá. „Realitní činnost dnes může vykonávat každý, nemusí mít žádnou praxi, žádné školení, nic. A ta vidina rychlého zisku je natolik silná, že vlastně podněcuje k těmto nekalým praktikám,“ myslí si prezident České komory realitních kanceláří Bedřich Skalický.

  • Roman Červík u soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2422/242162.jpg
  • Bývalé sídlo FM reality autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2422/242163.jpg