V Hradci Králové se sesula část městských hradeb

Hradec Králové - V centru Hradce Králové se dnes před polednem sesula část městských hradeb. Přivolaní hasiči museli vyprostit tři zavalená vozidla. V pondělí posoudí situaci statik. Městské hradby v Hradci Králové se postupně rekonstruují, na některých místech už dříve hrozilo jejich zřícení. Ohroženy byly například hradby pod kanovnickými domy, na jejich opravě se v současné době pracuje.

Zřícená část se nachází u budovy Adalbertina na třídě ČSA. „Jde o historickou městskou hradbu, která byla součástí původního opevnění, avšak nejevila žádné vnější známky poškození. I když jde o nepříjemnou událost, nedošlo naštěstí k žádné újmě na lidském zdraví,“ uvedl primátor Zdeněk Fink.

Událost vyšetřuje policie. Prostor střeží městští strážníci. Jejich ředitel Miroslav Hloušek vyzval obyvatele, aby se nepřibližovali až k místu sesuvu a aby respektovali ochranné značení na parkovišti u hradby.

Zřícená část hradeb o délce asi 12 metrů a výšce kolem pěti metrů je pozůstatkem opevnění města z doby císaře Josef II. Císař v roce 1765 rozhodl o výstavbě rozsáhlé městské vojenské pevnosti, která zároveň s blízkou pevností Josefov měla zajistit ochranu hlavní komunikace od Náchoda a Trutnova. „Opravu části, která se zřítila, jsme měli naplánovanou do budoucna. Zatím nejevila žádné známky poškození,“ dodala mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.