Prachatice slaví 200. výročí narození Nepomuka Neumanna

Prachatice - Oslavy 200. výročí narození svatého Jana Nepomuka Neumanna začaly dnes v Prachaticích. Jde o místního rodáka, který se stal biskupem ve Filadelfii a zakladatelem církevních škol v USA. Na jeho počest se uskuteční také celonárodní pouť, biskupská konference i festival duchovní hudby. Podobné oslavy probíhají současně v Německu a Americe. Oslavy vyvrcholí 18. června, kdy se ve městě uskuteční celonárodní pouť. Podle odhadů organizátorů se jí zúčastní na deset tisíc poutníků.

Čtyři měsíce trvající oslavy zahájila slavnostní mše. Zazněla při ní premiéra kantáty Jana Nepomuka Neumanna v podání Pošumavské komorní filharmonie. Místní rodák po studiu v Českých Budějovicích a v Praze odešel jako misionář do Ameriky. Budoval tam kostely, zakládal školy, podporoval nemocnice a sirotčince. V roce 1852 se stal biskupem, zemřel v 48 letech. „Je zakladatelem amerického školství. Založit sto škol během osmi let, to si ani nedovedu představit,“ ocenil světce českobudějovický biskup Jiří Paďour.

Před 34 lety ho papež Pavel VI. prohlásil za svatého. Kanonizace se zúčastnila jen hrstka věřících z tehdejšího Československa. „Naopak tam bylo asi deset tisíc Američanů, neboť je prvním Američanem, který byl svatořečen,“ upozornil Paďour. Po celém světě je mu zasvěceno mnoho kostelů a kaplí. Většina z nich je v Americe. V Česku jeho jméno nese prachatický hospic a českobudějovické gymnázium.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Jeho život připomíná výstava v prachatickém muzeu. Návštěvníci v expozici od poloviny dubna uvidí biskupův kabát, vzácný relikviář i několik soch. Teď jsou ale ještě v péči restaurátorů. Výstava zároveň představuje některé předměty z jeho mládí.