Cyklostezka stála už 14 milionů, stavět se nezačalo

Praha - Téměř čtrnáct milionů korun vloni zaplatila pražská Technická správa komunikací (TSK) za novou cyklostezku. V Roztocké ulici, kudy má stezka vést, se ale ještě ani nezačalo stavět. Nová cyklostezka tam přitom měla být už v roce 2009. To se nelíbí opozici a podle zastupitelky hlavního města Prahy a místopředsedkyně výboru pro cyklistiku Moniky Krobové Hášové je takovéto jednání na hranici podvodu.

Smlouvu na výstavbu cyklostezky uzavřela TSK se zhotovitelem v červenci roku 2009 a necelý rok poté byl uzavřen dodatek, ve kterém se jasně píše, že zhotovitel nemá nárok na zálohy. Zhotovitel Lubomír Boubín ale od silničářů obdržel již čtrnáct milionů korun. Na projekt si tak začala stěžovat opozice.

Ta tvrdí, že zhotovitel obdržel peníze bezdůvodně. Jenže podnikatel dostal zaplaceno už třikrát. V září a říjnu loňského roku mu TSK proplatila dvě faktury dohromady za téměř milion korun za přípravné práce a také za vykácení dřevin v roce 2010. Při inspekci místa ale vše vypadá téměř nedotčeně. „Zde bylo pokáceno maximálně pět stromů a veškerá křoviska, všechno tady zůstalo nedotčeno,“ říká zastupitelka hl. města Prahy a místopředsedkyně výboru pro cyklistiku Hášová.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Další platbu dostal Boubín v prosinci, tedy den před podepsáním třetího dodatku smlouvy na zaplacení téměř třinácti milionů korun. Faktura byla na stejnou sumu. Takovéto postupy tak podle Hášové hraničí s podvodem. Podle mluvčího TSK Tomáše Mrázka vyjde ale celý projekt díky záloze levněji, neboť zde bude poskytnuta určitá sleva.

Výstavbou v Roztocké ulici se bude už v dubnu zabývat i výbor zastupitelstva pro cyklostezky. A na kritiku opozice chce reagovat i Rada hlavního města Prahy. V nejbližší době by měla nechat auditem prověřit výstavbu všech nových cyklostezek.

Cyklostezka
Zdroj: ČT24