Do 21. dubna na Sněžku jedině po svých

Pec pod Sněžkou - Turisté, kteří chtějí zamířit na nejvyšší českou horu Sněžku, musejí ode dneška na vrchol pouze po svých. Lanová dráha na Sněžku je kvůli jarní údržbě až do 21. dubna mimo provoz. Údržba spočívá zejména v důkladné kontrole celého zařízení lanovky. O velikonočních svátcích, které připadají na 24. a 25. dubna, bude lanovka v normálním provozu.

Ceny jízdného pro jarní a letní sezonu zůstanou stejné jako dosud, kdy dospělí platí za jízdu až na vrchol 180 korun a dítě do deseti let 90 korun. Jízda z dolní stanice, která leží v nadmořské výšce 890 metrů, do horní stanice v 1 594 metrech trvá zhruba 25 minut. Ročně služeb lanovky využije kolem 200 000 turistů, z toho zhruba polovina se nechá vyvézt až na Sněžku.

Radnice v Peci nyní chystá výstavbu nové lanovky, která stávající zařízení z roku 1949 nahradí. V únoru radnice vypsala opakovanou soutěž na dodavatele stavby, jejíž hodnota se odhaduje na 330 milionů korun bez DPH. První tendr město kvůli vyřazení všech uchazečů ze soutěže v lednu zrušilo. Se zahájením stavby se počítá v září. Do té doby by měla jezdit stávající lanovka.