Nevyřešené církevní restituce blokují rozvoj obcí

Pardubicko - Obce na Pardubicku si stěžují na neustálé odkládání problému církevních restitucí. Už řadu let zůstávají v nejistotě. Nevyřešené navracení majetku církvím někde například blokuje výstavbu nových domků. Na řešení celého problému čeká od roku 1991 celkem 59 českých obcí a měst.

Například v Sezemicích stojí na církevní půdě hřiště, základní škola, mateřská škola a ulice. Při restituci by musela obec od církve pozemky odkoupit. Problémem ale je, že v době, kdy patřily církvi, šlo o louky a pastviny. Ty mají v Sezemicích cenu zhruba pět až sedm korun za metr čtvereční, dnes by se ale pozemky vracely jako stavební. „Ty mají hodnotu kolem 1 500 korun za metr čtvereční. Kdybychom měli vše zaplatit, tak to zruinuje obecní rozpočet,“ uvedl starosta Sezemic Bohuslav Kopecký.

V Horním Jelení zase nevyřešené církevní restituce blokují výstavbu rodinných domů. Obec nechce podle svého starosty zasíťovat pozemky, když neví, jak se situace vyvine.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pozemkový fond eviduje kolem třiceti tisíc hektarů půdy, která kvůli nevyjasněným církevním restitucím zůstává zablokovaná. „Komplikace s nedořešenými restitucemi v obcích a krajích stále narůstají, očekáváme návrhy ze strany vlády,“ prohlásil mluvčí České biskupské konference Aleš Pištora. Restituci církevního majetku by měla řešit nově sestavená vládní komise. Té šéfuje ministr kultury Jiří Besser a dále v ní zasedne ministr zemědělství Ivan Fuksa či kancléř prezidenta Jiří Weigl.

Majetkoprávní vyrovnání státu a církví stále není dořešené. Podle dohody z roku 2007 se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty, zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Proti dohodě se tehdy postavila levice a bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý.