V Liberci se otevřel modernizovaný IQpark

Liberec – Rozšířený IQpark v libereckém centru Babylon dnes přivítal první návštěvníky. Areál, který se věnuje popularizaci vědy a techniky, za jeho pětiletou existenci navštívilo už přes půl milionu diváků. Teď ale nabízí dvakrát více zabavy i poučení – rekonstrukce stála 53 milionů korun, z toho 28 milionů zaplatila EU a zbytek doplatila liberecká nadace Škola hrou. Ostatně ne náhodou byl park otevřen dnes - v den, kdy se narodil Jan Amos Komenský.

IQpark byl v Liberci otevřen v květnu 2007 a jeho vybudování tehdy stálo 42 milionů, z toho třetinou přispěla unie. „Inspirovali jsme se v obdobných zahraničních centrech, například v Belgii, Německu nebo Dánsku,“ uvedla náměstkyně libereckého hejtmana Lidie Vajnerová. Centrum vyrostlo na ploše 1000 metrů čtverečních v prostoru bývalého Státního výzkumného ústavu textilního.   

Současné rozšíření centra bylo podle jeho ředitele Pavla Coufala nutné. „V některých dnech jsme museli kvůli nedostatečné kapacitě návštěvníky i odmítat,“ poznamenal. Návštěvníci si můžou vyzkoušet pravděpodobnost, vyvolat i změřit zemětřesení nebo osahat Braillovo písmo. Svůl exponát má v IQparku i Česká televize - tzv. klíčovací zařízení. Každý si tak alespoň na chvíli může vyzkoušet, jaké to je, když se moderátor počasí prochází po mapě České republiky.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Díky rozšíření se kapacita centra zvětšila a na více než dvojnásobek se mohl zvýšit počet interaktivních exponátů, přibyly ale i šatny, laboratoře, auditorium pro 40 lidí a další prostory. „V květnu chystáme otevření rychlého občerstvení typu fast food Na konci vesmíru. Návštěvníci tady tráví i několik hodin, tak aby měli občerstvení přímo na místě,“ dodal Coufal.   

Důležité je si vše vyzkoušet a osahat

Podle rektora liberecké univerzity Zdeňka Kůse v Česku podobná centra chyběla. „My jsme tady měli spoustu technických muzeí, která jsou velmi vážená, ale když tam přijdete, můžete se na ten exponát jen podívat, ale nemůžete si s ním pohrát,“ řekl Kůs. IQpark právě tuhle možnost návštěvníkům dává a řada lidí přiznává, že právě až tady pochopila známé fyzikální zákony či pojmy, které znali ze školy.   

Technická univerzita s parkem spolupracuje, protože chce oslovit a ke studiu přírodních věd přilákat co nejvíce dětí. „Jestliže máme někdy děti povzbudit, aby měly snahu se něco naučit, tak musíme začít, když je jim těch šest sedm osm,“ vysvětlil rektor.  

IQpark je otevřen široké veřejnosti a připravuje i programy pro školy, které ročně navštíví až deset tisíc dětí od předškoláků až po středoškoláky. Od dubna nabídne centrum také vědecké show v pátek a v sobotu večer, kde veřejnosti předvede zábavné a zajímavé pokusy ze světa vědy a techniky. Návštěvníci budou mít možnost sledovat pokusy s dusíkem, sáhnout si na 500 tisíc voltů nebo si vyrobit nanovlákna. Nedělní odpoledne budou patřit workshopům pro děti. „Návštěva parku přijde zatím stále na 100 korun a školáky na 40, od července by se ale měla cena zvýšit. Bude to maximálně o pětinu,“ dodal Coufal.