Osud chebských kasáren: místo podnikání demolice

Cheb – Nevýhodná smlouva mezi městem Cheb a ministerstvem obrany způsobila, že chebské kasárny na Zlatém vrchu bude nutné beze zbytku zbourat. Blokační klauzule v převodní smlouvě z roku 2001, ve které obrana převedla objekt na chebskou radnici, totiž po dobu deseti let zakazovala jakékoli komerční využití areálu. Nyní blokace sice padá, nevyužívaná kasárna jsou ale v dezolátním stavu, a čeká je proto demolice.

Podmínkou ministerstva obrany při převodu nemovitosti bylo, aby kasárenský objekt sloužil veřejnému zájmu. Uvažovalo se například o zřízení česko-německé policejní akademie při ministerstvu vnitra, romské klubovně nebo hospicu, ze všech plánů ale sešlo. Město proto usilovalo o otevření kasáren komerčním účelům a třikrát žádalo o vyjmutí blokační klauzule.

„Vždycky to ztroskotalo na ministerstvu financí,“ poznamenává starosta Chebu Pavel Vanoušek. „To řeklo 'ano, my to uděláme, ale v tom případě musíte zaplatit účetní hodnotu kasáren'. A to je 56 milionů korun.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Město nyní hledá způsob, jak využít aspoň desetihektarovou plochu, na které areál stojí. Úvahy o vzniku bytů a pozemků pro rodinné domy ale komplikuje ekonomická recese, protože finančně náročná bude už jen demolice starých objektů.

„Jednou z variant je rozvojová společnost, kde by bylo zastoupeno město a developer,“ naznačil možnosti dalšího osudu kasáren chebský místostarosta. Druhým plánem je pak svěřit areál pouze do rukou developera. První krok ke konkrétnímu využití kasáren by měla nastínit plánovaná architektonická soutěž.