V mladoboleslavské nemocnici skončili dva primáři

Praha - Dva primáři z krajské Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi přijdou o své funkce. Rozhodl o tom její ředitel. Lékaři tvrdí, že za jejich sesazením stojí hejtman David Rath, kterému podle nich vadilo, že se připojili k petici proti stavbě pavilonu interny téměř za půl miliardy korun. Vedení nemocnice i kraje ale něco takového popírá.

Primáři žádali vyjasnění stavby. Kritizovali za to kraj i vedení nemocnice a organizovali petici. Nyní za to nesou následky. O místo přišel například primář operačních sálů. „Nic jsem neprovedl. Jenom se opakovaně a dlouhodobě snažíme ptát a informovat se o parametrech té nejasné zakázky,“ tvrdí primář Centrální operační služby Jiří Nováček. „Bylo zrušeno místo primáře, protože na tomto oddělení ho považujeme za zbytečné,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková. 

A na další post primáře, tentokrát neurologie, teď nemocnice vypisuje nové výběrové řízení. Oficiální důvod: stávající primář údajně manažersky selhal. Lékaři si ale myslí, že za jejich sesazením stojí hejtman David Rath. Hlasitě totiž protestovali proti výstavbě nového pavilonu interny. Podmínky výběrového řízení se jim zdají neprůhledné. „Vzhledem k tomu, že ředitel ve čtvrtek navštívil hejtmana kraje a v pátek dopoledne do devíti hodin musely být vyřešeny všechny personální záležitosti, tak je v tom jasná souvislost. Z povahy našeho hejtmana si myslím, že své odpůrce nemá rád,“ uvádí Jiří Nováček.

Reportáž Lucie Komňacké a Anny Rackové (zdroj: ČT24)

Hejtman Rath vysvětlení na kameru odmítl. Dnešní pravidelnou tiskovou konferenci zrušil a jeho mluvčí nezvedala telefon. Poslala pouze stručnou textovou zprávu, ve které uvádí, že rozhodnutí v personálních věcech je čistě v gesci ředitele a vedení nemocnice. „Samozřejmě kraj, který je naším zřizovatelem, má zájem na tom, aby byl v nemocnici klid,“ naznačuje Kamila Hamáčková. 

A zatímco některé funkce ruší nemocnice jako nepotřebné, zřizuje teď naopak pozici novou. Radit s hospodařením jí ode dneška bude senátor Vladimír Dryml z ČSSD. Kolik peněz mu bude nemocniční zařízení vyplácet, mluvčí ale neřekla. Středočeská ODS podala kvůli kontroverzní stavbě na hejtmana už i trestní oznámení. Podle opozice totiž David Rath v rozporu se zákonem podepsal ručitelský závazek kraje, aniž by ho předem schválilo zastupitelstvo.