Frýdek-Místek je jediným městem v republice, kde je MHD zadarmo

Frýdek-Místek - Socialisti splnili předvolební slib - opozice mluví o drahém gestu. Městská hromadná doprava je ve Frýdku-Místku zadarmo. Podobně na tom není žádné jiné město v zemi. Bezplatně se má jezdit tak dlouho, dokud nebude hotový obchvat města. Průkaz na MHD zdarma si mohou lidé vyřídit kdykoli během roku. Kupon bude platit vždy 365 dnů.

Úplně zadarmo obvykle není nic, říká opoziční ODS ve Frýdku-Místku. Platí to i pro tamní bezplatnou městskou hromadnou dopravu. Zájemci o ni si totiž musejí koupit za 300 korun čipovou kartu s ročním kupónem a vystát nejméně dvě fronty na vyřízení potřebných dokladů. Obyvatelé města jsou sice spokojeni, že budou jezdit zadarmo, přesto si často stěžovali právě na to, že ve frontě strávili desítky minut.

Frýdek-Místek za bezplatnou dopravu jen letos zaplatí 30 milionů korun. Obchvat má být přitom hotový nejdříve za čtyři roky. Celkový účet tak zřejmě překročí 100 milionů. „Podívejte se na cesty, na chodníky, to jsou věci, které slouží všem rovným dílem. Tam bychom měli spíše investovat peníze,“ poukazuje opoziční zastupitel Frýdku-Místku Petr Konopka na to, že MHD zdarma ocení jen lidé, kteří nejezdí vlastními auty.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

O průkaz na MHD zdarma může požádat kdokoli, tedy nejen obyvatelé Frýdku-Místku. Nesmí ale dlužit peníze městu. Bezplatná doprava je podle sociálních demokratů způsob, jak lidem vynahradit, že středem města denně projede 45 tisíc aut. „V současné době registrujeme přes čtyři tisíce žádostí s tím, že denně ten počet naroste zhruba o tři stovky. Rádi bychom se dostali na číslo deset tisíc,“ uvedl náměstek primátora Frýdku-Místku Michal Novák.