Zájem o lanovku na Větruši předčil očekávání

Ústí nad Labem - Ústeckou lanovku, která jezdí z centra města k výletnímu zámečku Větruše, od jejího otevření loni 7. prosince využilo kolem 80 000 lidí. Mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem Milan Knotek dnes řekl, že takový zájem o ni nikdo nečekal. Mnohokrát se prý již stalo, že zájem byl veliký, a kabinky tak musely jezdit nepřetržitě.

Během zimních měsíců lanovka ve všední den přepravila v průměru 500 lidí, během víkendu 1 300 lidí denně. Knotek uvedl, že podle obsluhy v posledních dnech s příchodem jarního a slunečního počasí návštěvnost ještě narostla. Jak návštěvnost stoupla, prý bude firma vědět, až sečte prodané jízdenky.

Lanovka je nejdelší lanovkou bez podpěrných sloupů v Česku, měří 330 metrů. Stála zhruba 80 milionů korun, z nichž většinu zaplatila Evropská unie. Dvě kyvadlově jezdící kabiny pro 15 osob vzdálenost překonají za dvě minuty. Lano, na kterém obě kabiny visí, měří 760 metrů a má průměr 3,6 centimetru.

Lanovka překonává padesátimetrové převýšení, jízda trvá asi dvě minuty. V provozu je každý den od 08:00 do 22:00 každých 15 minut, jednosměrná jízdenka přijde na 15 korun. Před dvěma týdny lanovka několik dní stála kvůli poruše hydraulického čerpadla.

Lanovka na Větruši
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK