Stavební úřad zastavil výstavbu kotelen v České Lípě

Česká Lípa – Stavební úřad v České Lípě zastavil výstavbu šesti kotelen na sídlišti Sever, které plánovala společnost CPI. Ta totiž chtěla později zhruba 1 600 bytů odpojit od centrálního vytápění. Kotelny však neměly stavební povolení, úřad proto zřejmě zahájí řízení o odstranění stavebních úprav. CPI se ovšem brání, že stavební povolení nebylo potřeba. Firma naopak viní úřad z obstrukcí a na postup úředníků už podala stížnost na ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle vedoucí stavebního úřadu Jaroslavy Petrbokové zjistili úředníci během kontroly na sídlišti, že už investor provedl některé stavební úpravy, na které teprve žádal povolení. „Z tohoto důvodu byla stavební řízení na předmětné úpravy těchto domů zastavena a v dané věci bude zahájeno řízení o odstranění těchto stavebních úprav,“ uvedla Petrboková. Investor už prý ale požádal o dodatečné stavební povolení. Problém se navíc týká jen některých domů, v dalších úředníci pochybení nenašli a řízení o povolení stavby u nich pokračuje. 

Firma CPI už dříve oznámila, že chce přejít na nový systém vytápění už letos v létě. Prý se tak sníží platby za teplo. Záměr ale od začátku kritizují odborníci na teplárenství, kteří upozorňují na to, že domy nejsou zateplené. Ekologové se zase obávají toho, že desítky plynových kotelen zhorší ovzduší ve městě. Pro Českolipskou plynárenskou, která je dominantním dodavatelem tepla ve městě, by odpojení zhruba 1 600 bytů znamenalo ztrátu přibližně 15% ročního odběru, což prý přinese pro ostatní odběratele zdražení až 50 korun za gigajoul. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Předseda představenstva Českolipské teplárenské Tomáš Balcar:

„Již několik let upozorňujeme na to, že podobné projekty vznikají bez stavebního povolení. Jedna z našich společností se rozhodla takovým postupům bránit dokonce u soudu. Jsme proto rádi, že zákony platí pro všechny a že Stavební úřad v České Lípě řízení zastavil.“

Podle Balcara si ovšem příliš nepolepší ani lidé v bytech CPI, protože loni platili zákazníci Českolipské plynárenské za gigajoul 555 korun a nový dodavatel slibuje cenu 550 korun, navíc může být skutečnost jiná. Mluvčí společnosti CPI Michaela Winklerová ovšem odpojení od centrálního dodavatele vysvětluje tím, že se firma snaží zajistit co nejnižší cenu pro odběratele, což by ovšem závislost na monopolním centrálním dodavateli neumožňovala.  

Českolipská teplárenská je v České Lípě dominantním dodavatelem tepla. Zásobuje přes 11 tisíc domácností v České Lípě i nedaleké Dubé. Dodávky zajišťuje také pro školy, úřady, obchodní centra a další subjekty ve městě. Více než 70 procent města je tak napojeno na centrální vytápění a tamní systém patří k nejmodernějším v zemi. Jen v posledních dvou letech investovala MVV, pod kterou patří i Českolipská plynárenská, do rozvoje systému asi 200 milionů korun a i díky tomu se loni podařilo náklady na teplo snížit a firma vracela domácnostem v průměru 1 500 korun. Letos platí domácnosti za gigajoul zálohy kolem 593 korun, o sedm korun méně než loni.