Plzeň nainstaluje 36 eurozámků pro tělesně postižené

Plzeň - Plzeň je prvním z velkých měst v ČR, jež bude mít širší síť toalet, výtahů či plošin pro tělesně postižené, kteří je budou moci odemknout univerzálním euroklíčem. Díky dvoumilionové dotaci ministerstva pro místní rozvoj budou takzvané eurozámky rozmístěny v příštích třech měsících na 36 místech ve veřejných objektech. Službu budou moci využít vedle tělesně postižených také rodiny s malými dětmi. Jeden euroklíč odemkne zámky v podobných zařízeních v 25 evropských zemích. Plzeňský projekt Euroklíč podpořilo ministerstvo pro místní rozvoj dvěma miliony korun. K šestatřiceti eurozámkům rozdá radnice 4 550 euroklíčů.

„Plzeň je na tom lépe než ostatní velká města v republice. V Ostravě jsme například nezačali zatím vůbec, v Brně je poměrně málo eurozámků. V Praze zatím obsazenost zámky není příliš velká na to, jak velká je Praha,“ shrnul Krása. Cílem projektu je zajistit lidem se sníženou schopností pohybu rychlou a důstojnou dostupnost výtahů, plošin či toalet pro vozíčkáře. Díky tomu, že tato zařízení vyčleněná pro postižené jsou uzamčená, nemohou je ničit a znečišťovat vandalové.

Projekt v Evropě trvá už delší dobu, Česko v něm zatím zaostává. V tuzemsku je rozmístěno na 300 eurozámků. Plzeňské eurozámky budou po instalaci představovat zhruba desetinu jejich celkového počtu v ČR. Nejhustší síť je ve středních Čechách. Připravují se projekty na dalších místech země. „V každém kraji vyjednáváme individuálně, například ve Středočeském kraji je situace jiná, tam se to financuje z Evropských fondů,“ uvedl pro ČT předseda Evropského institutu pro udržitelný rozvoj Pavel Hříbek.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Loni žilo ve městě 4 677 držitelů průkazek ZTP a 1 748 držitelů průkazek ZTP/P. Vozíčkáři dostanou klíče bezplatně trvale, rodiny s malými dětmi na základě smlouvy s mateřskými centry na omezenou dobu. Jak připomněla krajská koordinátorka mateřských center Irena Macháčková, i rodiče s dětmi v kočárcích mají podobné problémy s mobilitou jako vozíčkáři. Navíc stejně jako handicapovaní lidé mají vyšší hygienické potřeby. V Plzni žije na 7 000 rodin s dětmi do čtyř let, ročně se zhruba 500 rodin obmění.