Hradecké zastupitelstvo nepodpořilo stavbu obřího skladu oceli

Hradec Králové – Hradecké zastupitelstvo nepodpořilo kontroverzní stavbu obřího skladu oceli, který měl vyrůst ve čtvrti Březhrad. Podle zastupitelů prý není projekt přínosný pro město. Dnešní rozhodnutí má ovšem jen deklaratorní charakter, jak se zachová firma ThyssenKrupp Ferrosta, ještě nevěděl ani její jednatel Radek Miláček. Zástupci firmy se přitom podivují, že jim místo pro sklad oceli doporučila přímo hradecká radnice ve spolupráci s vládní agenturou Czechinvest.

ThyssenKrupp Ferrosta stavbu v hodnotě asi 400 milionů korun připravuje více než tři roky. Od minulého zastupitelstva, v němž měla většinu ODS, měla firma pro svůj záměr podporu. Po volbách se ovšem poměry sil na radnici změnily a dnes záměr firmy podpořilo jen pět zastupitelů, dalších 24 bylo proti a pět se zdrželo. Podle hradeckého primátora Zdeňka Finka (HDK) je hlavní problém, že firma nedokázala přesvědčit místní.

Firma, která je součástí německého koncernu ThyssenKrupp, už dříve uvedla, že nový sklad potřebuje ke své další expanzi v Česku. Loni získala souhlasné stanovisko k posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA), stavba odpovídá územnímu plánu a má vyrůst na soukromém pozemku. Možnosti města jsou tak omezené. Firma ovšem potřebuje změnu územního plánu kvůli výstavbě železniční vlečky, investor proto zkoumá, zda by sklad nemohly zásobovat kamiony po silnici.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Lidem v Březhradu se projekt nelíbí, podle nich se kvůli zvýšené dopravě výrazně zhorší životní prostředí v okolí skladu a stavba prý ohrozí i zdroje podzemní vody. Vadí jim také, že chce firma stavět sklad o výšce 14 metrů jen několik desítek metrů od bytových domů, kde žije zhruba 400 lidí. Společnost tvrdí, že stavba v areálu bývalého masokombinátu nebude okolí rušit a žádný hluk z ní vycházet nebude. Firma také slibuje, že v provozu během pěti let vytvoří až 100 nových pracovních míst. To však místní moc neuklidnilo a dokonce se kvůli stavbě chtěli od města odtrhnout, kvůli malému počtu obyvatel ale neuspěli na magistrátu ani u soudu s požadavkem na referendum.

I když se nové hradecké vedení odporu místních zaleklo, tak o investora přijít nechce. Primátor Fink uvedl, že se bude vedení města spolu s odborem hlavního architekta hledat jinou lokalitu, kam by se mohl sklad přesunout a jednání se nebrání ani Thyssenkrupp Ferrosta: „Kdyby se našla jiná lokalita v Hradci Králové, tak jsme určitě schopni o tom jednat,“ podotkl jednatel firmy Radek Miláček. Společnost totiž nechce jít proti vůli místních ani vedení města.