Ministerstvo ruší nevýhodný pronájem lázeňských domů

Karlovy Vary – Ministerstvo vnitra tvrdí, že pronájem státních lázeňských domů ve vyhlášených lázeňských městech je nevýhodný. Firma, která je získala do nájmu v době, kdy ministerstvo vedl Ivan Langer, navíc údajně porušila podmínky smlouvy. Ministerstvo tendr ruší a připravuje nové výběrové řízení. Exministr vnitra Ivan Langer však veškerá obvinění odmítá.

Ministr vnitra Radek John odhaduje, že ztráta za nevýhodný pronájem lázeňských domů by za dvacet let dosáhla dvě stě milionů korun. Právě na tak dlouhou dobu soukromá společnost pronájem získala. „Ten pronájem nebyl efektivní ani hospodárný. Výše pronájmu mohla být až 37,3 milionu, ale nakonec byla 19,92 milionu korun za rok,“ vypočítává mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. 

Ivan Langer však říká, že s dosaženou nájemní cenou souhlasila i poradenská firma. Podle něj pronájmem stát ušetřil ročně dvacet milionů korun nutných na provoz objektů a ještě získal nájemné. „Částka dvě stě milionů korun je teoretická. Faktem zůstává, že díky pronájmu lázeňských domů ministerstvo mohlo uspořit za dvacet let osm set milionů,“ upřesňuje exministr vnitra Ivan Langer. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva vnitra soukromá společnost také porušila dohodu, když pronajala lázeňský dům Myslivna v Karlových Varech jinému podnikateli. Ten dnes k případu mluvit nechtěl s tím, že je vázán mlčenlivostí. „Firma Temparano prohlašovala, že je oprávněná mi pronajmout tento objekt,“ uvedl již v polovině března k případu nájemce lázeňského domu Myslivna Petr Červenka. „Případ řeší naši právní zástupci. My samozřejmě zvažujeme, že se budeme bránit soudní cestou,“ dodává ředitel firmy Temparano Marek Hrnčíř. 

Podle mluvčího ministerstvo vnitra kvůli nevýhodným smlouvám žádné trestní oznámení podávat nebude. „Smlouvy sice byly nevýhodné, ale byly uzavřeny podle zákona,“ konstatuje Vladimír Řepka. 

Lázeňské domy by měla soukromá společnost předat ministerstvu vnitra do konce září.