MV se nelíbí vyhláška obce Tisá

Ústí nad Labem - Horská obec Tisá  na Ústecku už od loňského roku vede spor s ministerstvem vnitra. Tomu se nelíbí, že návštěvníci skalního městečka nad vesnicí musí platit vstupné. Jde o porušení zákona, tvrdí resort. Obec se hájí tím, že peníze vybírá jen tam, kde skály a jejich okolí udržuje. Všude jinde je prý vstup volný.

Podle plánů ministerstva vnitra by měl areál skal u Tisé zůstat pro veřejnost uzavřen, nebo naopak být vstup volný, tedy zdarma. Tisá ale neposlechla. Už za pár dní se tu bude znovu vybírat. Ministerstvo vnitra zatím ale trvá na svém. Skály musí být přístupné zdarma, protože leží na pozemcích státu. „Podle zákona o ochraně přírody a krajiny má každý nárok na volný průchod,“ argumentuje tiskový mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. 

Obec se hájí tím, že vstupné vybírá jen tam, kde se stará o vyhlídky, přístupové cesty a naučnou stezku. „Kdybychom to museli vydat z rozpočtu, tak to nejsme schopni uhradit,“ přiznává starosta obce Tisá Jiří Jandásek.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Hlavním problémem byla formulace „Vstupné do skal“. Tisá už proto své původní usnesení změnila a turisté budou platit „Příspěvek na údržbu“. „Podle mě ten nový způsob není v rozporu se zákonem,“ říká advokát Pavel Mareček. 

To si myslí i starosta Jandásek a doufá, že na ministerstvu tato úprava projde. Nové usnesení obce bude ministerstvo vnitra zkoumat už v příštích týdnech. Pokud se znovu nebude líbit, chce se Tisá obrátit na Ústavní soud ČR. Ministerstvo vnitra totiž v tomto případě vyhovělo námitkám návštěvníka, podle něhož by měl být vstup do skal volný. Obec se brání náklady, které s udržováním stezek má. Kvůli velkému počtu turistů by mohla jako nájemce skály uzavřít. To si však nikdo nepřeje.