Karvinská nemocnice začíná výrazně šetřit

Karviná - Osmdesát jedna akutních lůžek zruší od 1. dubna nemocnice v Karviné-Ráji. Rozhodlo o tom vedení krajského zdravotnického zařízení, které chce tímto krokem ušetřit až 13 milionu korun ročně. Loni totiž nemocnice hospodařila se ztrátou.

Zcela zrušená chirurgická stanice a o 46 postelí míň na interně, očním, plicním a dětském oddělení. Tak bude od prvního dubna fungovat karvinská nemocnice. „Uzavíráme jednu chirurgickou stanici, ale je tu ještě rezerva, aby se to nedotklo v žádném případě pacientů,“ uklidňuje náměstek ředitele karvinské nemocnice Radek Sušil. Vedení karvinské nemocnice přistoupilo k takovým krokům mimo jiné proto, že nesouhlasí se závěry, které navrhuje analýza firmy RGM Medical. Podle ní se mělo rušit mnohem tvrději - až 155 lůžek.

Podle krajských radních ale úsporná opatření v Karviné stačit nebudou. Nový plán vedení nemocnice počítá i se zrušením desíti lůžek na ortopedii v Orlové. Už zmíněná analýza přitom navrhuje, aby se z orlovské nemocnice stalo zařízení zaměřené jen na následnou péči. „Nemůžeme souhlasit s tím, že by se Orlová měla stát jednou velkou LDNkou. Je třeba, aby fungovala neurologie, aby fungovala chirurgie, interna a ARO,“ tvrdí ředitel karvinské nemocnice Petr Kovařík.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Tato oddělení určitě neskončí, protože jsou velice důležitá pro stabilitu a sociální jistotu lidí z Orlové, ale máme zájem, ať tam fungují hlavně ambulance,“ vyjádřil se náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný. K úsporám se chystají i další nemocnice. Vlastní koncepci, jak snížit výdaje, a přitom neomezit základní zdravotnickou péči, chystají nemocnice v Krnově a Třinci. Další omezení zdravotní péče nastane zřejmě po 1. červenci, kdy by mělo dojít ke sloučení sedmi krajských nemocnic.

  • Karvinská nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2430/242904.jpg
  • Karvinská nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2430/242906.jpg