Protest odpůrců demolice mostu v Brandýse nebyl vyslyšen

Praha - Odpůrci demolice silničního mostu z roku 1878, který spojuje Brandýs nad Labem a Starou Boleslav, dnes proti jeho zbourání marně protestovali před ministerstvem kultury. Ministerstvo už loni odmítlo most zařadit kvůli jeho špatnému technickému stavu mezi kulturní památky. Středočeský kraj chce vybudovat most nový, s demolicí starého se má začít příští týden. Dnešní protestní akce se zúčastnilo devět lidí.

Demonstraci uspořádala Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví. Viceprezident asociace Martin J. Kadrman ale poukázal na to, že petici proti bourání mostu na jejím webu podepsalo na sedm stovek lidí, ačkoli byla spuštěna teprve v úterý. Kadrman doufá, že se signatáři „zhmotní“ na další akci, kterou chystá asociace přímo u mostu v pondělí. Asociace také požádala ministerstvo o přezkumné řízení. V něm lze ale podle dnešního prohlášení ministerstva posoudit jen formální náležitosti loňského rozhodnutí, ne podstatu věci.

Ministerstvo připustilo, že určité fragmenty mostu mají svou historickou hodnotu. Zachování mostu ve stávající podobě by ale znamenalo postavit novou konstrukci a začlenit do ní renovované fragmenty původního originálu. Ani taková stavba by se ale nemohla stát kulturní památkou. Ministerstvo podle náměstkyně Anny Matouškové bude usilovat s památkáři o to, aby se zachovatelné části staly součástí nového přemostění. Kadrman ale argumenty ministerstva neuznal, stejně jako tvrzení, že ministerstvo nyní už zasáhnout nemůže. „Veškeré pravomoci má v tuto chvíli vlastník mostu, tedy Středočeský kraj,“ uvedlo. Podle Kadrmana by ale přezkumné řízení mohlo práce na mostě zastavit.

Vstup Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Prohlášení věci za kulturní památku slouží k uchování prokázaných a udržitelných památkových hodnot věcí, nikoliv k účelové ochraně objektů před případnou demolicí ve chvíli, kdy již jejich hodnoty nelze zachovat,“ uvedl ředitel ministerského odboru památkové péče Jiří Vajčner.

Marnost svého počínání připouštěli i někteří účastníci demonstrace, v jejímž úvodu jeden z nich zahrál na trubku Pochod padlých revolucionářů. Protestující byli vyzbrojeni fotografiemi mostu a transparenty s nápisy typu Betonářská lobby vítězí, jejichž počet převyšoval počet demonstrantů.

Výstavba nového mostu bude stát 206 milionů korun. Asociace tvrdí, že kdyby kraj most zrekonstruoval, mohly by být náklady téměř o polovinu nižší, celkově by částka neměla přesáhnout 120 milionů.

Brandýský most je podle asociace jedním z posledních tří svého druhu v Česku. Jeho hlavní nosník tvoří jedna z prvních ocelových konstrukcí v českých zemích. Nýtovaná konstrukce most řadí mezi stavby, k nimž patří Petřínská rozhledna nebo Průmyslový palác na pražském Výstavišti.

Most je spolu s dalšími šesti uzavřen kvůli havarijnímu stavu už od předloňska pro veškerou dopravu. Poničily je zejména jarní záplavy v roce 2006. Po novém mostě by se mohlo jezdit znovu nejpozději v srpnu 2012.

Vizualizace návrhu nového mostu v Brandýse
Zdroj: ČT24