Liberečtí zastupitelé se pokusili odvolat primátora

Liberec - Libereckým zastupitelům se na jejich čtvrtečním jednání nepodařilo odvolat primátora. Už na začátku byl podán návrh na odvolání libereckého primátora Jana Korytáře i dalších členů městské rady zvolených za Změnu pro Liberec, Korytářova náměstka Jaromíra Baxy a radní Květoslavy Morávkové. Zastupitelé se k bodu dostali až ve večerních hodinách a primátor jej kvůli nedostatku času přesunul na příští jednání zastupitelstva. Další zařazení bodu na program jednání pak Korytář neumožnil. Dva zastupitelské kluby poté opustily sál. Zasedání přestalo být usnášeníschopné a primátor je dnes v noci ukončil.

Liberečtí zastupitelé se k vrcholu svého zasedání, tedy ke hlasování o sesazení nejvyššího muže radnice a dalších dvou radních, dostali až po osmi hodinách. Přestože se mělo hlasovat tajně, zastupitelé dostatkem hlasů pro odvolání Korytáře a spol. disponovali. S návrhem by kromě zástupců ČSSD, kteří jej předložili, měli souhlasit také strana Liberec občanům, dva lidé z uskupení Unie pro sport a zdraví a zastupitelé opoziční ODS.

Korytář sám na jednání připustil, že chce získat čas pro vyjednání podpory. Hlasování o svém odvolání se proto snažil všemožně oddálit. „Těžko to hodnotit jinak než jako snaha něčeho, co se již zachránit nedá,“ prohlásil spolustrarník a náměstek primátora Jindřich Šolc.

Jan Korytář slíbil, že příště odstoupí:

„Pokud to bude příště procedurálně v pořádku a zároveň se nám nepodaří domluvit obnovu koaliční smlouvy, tak veřejně odstoupím.“

Další jednání zastupitelstva se má podle zákona konat do patnácti dnů. Někteří zastupitelé chtějí přesto hned v pátek podat na primátora trestní oznámení za zneužití pravomocí veřejného činitele. „Došlo k porušení jednacího řádu a zákona o obcích, to je zcela jednoznačné,“ tvrdí Šolc.

Podle zastánců primátora Korytáře probíhalo včerejší hlasování podle předem připraveného scénáře s cílem odstranit z vedení radnice vítěznou stranu Změna pro Liberec a opětovný návrat ODS. Občanští demokraté, v čele s Jiřím Kittnerem, přitom dlouhá léta liberecké radnici šéfovali. Tuto éru však provázela řada podezření z klientelismu a neprůhledných zákázek. I z tohoto důvodu strana v minulých volbách propadla.

Liberecká koalice se rozpadla

Sociální demokraté dnes v poledne oznámili, že dosavadní koalici na liberecké radnici opouští. Po loňských volbách v Liberci uzavřely koalici vítězná Změna pro Liberec, ČSSD, Unie pro sport a zdraví a uskupení Liberec občanům. Sepp uvedl, že ČSSD je připravena jednat o vytvoření případné nové koalice se všemi stranami v zastupitelstvu. Důvodem vypovězení koaliční smlouvy byla podle něj nefunkčnost koalice a dlouhodobá špatná komunikace, která vyvrcholila spory kolem volby nového tajemníka magistrátu. V 39členném zastupitelstvu měla koalice většinu 25 hlasů, odchodem ČSSD přišla o sedm hlasů.

Spory v liberecké koalici začaly už při jejím sestavování a postupně se zhoršovaly. Nejčastěji kritizovali koaliční partneři primátora kvůli obsazování některých míst na radnici bez výběrových řízení. Kritiku ale sklidil Korytář například také za slib uhradit třetinu dluhů po lyžařském šampionátu z městské kasy bez toho, že by to v koalici projednal. Hlavně zástupci ČSSD, ale i Liberec občanům si často stěžovali na komunikaci či spíše nekomunikaci primátora v koalici.

Poslední kapkou byl fakt, že si Korytář jako tajemníka vybral Alenu Dvořáčkovou, proti tomu ale koalice protestovala. Například Korytářův Šolc informoval, že Dvořáčková s Korytářem dlouhodobě spolupracuje, podle koaliční smlouvy má být ale tajemník nestranný a politicky nezaujatý. Dvořáčková pracovala dosud jako vedoucí na Finančním úřadu v Liberci, v žádné straně nikdy nebyla a ve volbách nekandidovala. Založila ale Občanské sdružení Staré město Liberec a v předvolební kampani Korytáře aktivně podporovala.

Korytář tvrdí, že na jmenování Dvořáčkové už netrvá

Podle primátora Korytáře jsou ale důvody ČSSD k  odchodu z koalice jiné, protože od jmenování Dvořáčkové do funkce tajemnice ustoupil, jak tvrdí, už v úterý v noci. "Záhy poté, co jsem výpověď  koaliční smlouvy obdržel, začala ČSSD a ODS přímo na radnici jednat o nové
koalici, která se bude opírat právě o tichou podporu ODS," sdělil Korytář. Je přesvědčen o tom, že hlavním důvodem odchodu
ČSSD z koalice je jeho rozhodnutí zrušit veřejné soutěže na dva velké
projekty za půl miliardy korun financované z EU. Na jednání zastupitelstva
chce podle Korytáře ČSSD navrhnou jeho odvolání z funkce primátora a také odvolání dalších dvou zástupců Změny pro Liberec v městské radě - náměstka Jaromíra Baxy a radní Květy Morávkové.

Odchod ČSSD z koalice ale ještě nemusí znamenat konec Změny pro Liberec v čele liberecké radnice. Koalici by mohlo zachránit spojení s některou z dalších stran, které se do zastupitelstva dostaly. ODS má osm mandátů a Věci veřejné a komunisté po třech. Spojení s ODS vyloučil Korytář už před volbami a znovu to zopakoval po volbách. V úvahu tak připadá spojení s komunisty nebo VV. Se zástupci VV už začal Korytář jednat.

Předseda klubu zastupitelů ČSSD v Liberci Martin Sepp
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK