Americkou masožravku někdo „uloupil“ ze žďárských mokřin

Křižánky (Žďár nad Sázavou) - V oblasti CHKO Žďárské vrchy dnes měli likvidovat masožravou rostlinu, která se rozšířila u obce Křižánky a ohrožovala jiné místní druhy rostlin a živočichů. Když ale na místo dorazili ochránci přírody, zjistili, že květinu někdo během uplynulých dvou dnů neodborně zničil. Exotickou masožravou rostlinu původem ze severní Ameriky, česky nazývanou Špirlice nachová, objevili nedávno ochránci přírody na mokřadní louce nedaleko obce Křižánky na Žďársku.

„Předpokládáme, že ji sem vysadil nějaký amatérský botanik nebo nadšenec, který zkoumal, jak se jí tady bude dařit. A dařilo se jí tady výborně,“ konstatovala Petra Doležalová z CHKO Žďárské vrchy. Aby nevítaná masožravá rostlina neohrožovala v chráněné krajinné oblasti původní druhy chráněných rostlin nebo živočichů, měla ve čtvrtek proběhnout její odborná likvidace. Růžice severoamerických rostlin měly zmizet i s kořenovým balem. Jenže ochranáře už někdo předběhl. „Zjistil, kde to je, a vyrýpnul si to pro nějaké vlastní účely,“ uvedla Petra Doležalová. Nezvaný likvidátor ale v promrzlé půdě zanechal ještě hodně kořenů a oddenků masožravé špirlice.

„My máme ze zákona povinnost likvidovat nepůvodní druhy. A vůbec, rozšiřování nepůvodních druhů na území CHKO je zakázáno,“ upozorňuje Doležalová. Definitivně zlikvidovat rostlinu chtějí pracovníci CHKO ve spolupráci s obecním úřadem v létě nebo na podzim.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Starosta obce Křižánky Jan Sedláček odhaduje, že pro rostlinu mohl přijet někdo ze čtenářů hojné internetové diskuse, která se kolem výskytu masožravé kytky strhla. Po zveřejnění tento týden se z Křižánek stala prakticky přes noc velmi populární obec, kde se objevovala auta i z dalekého okolí. „Spousta lidí nám volala celý týden. Žádali nás, zda bychom jim mohli přenechat alespoň jednu sazenici,“ popisuje situaci starosta.