Plzeň se dusí prachem

Plzeň – Už v polovině března byly v Plzni překročeny celoroční limity prachu. Zdraví obyvatel navíc vážně ohrožuje znečištění rakovinotvorným benzo-apyrenem, který je produktem automobilového provozu. Radnice alespoň rozhodla o zvýšeném úklidu frekventovaných ulic, podle odborníků to ale stačit nebude. V Plzni se aktuálně měří kvalita ovzduší na osmi místech. Nejhorší situace panuje v městské části Lochotín.

„V podstatě každý druhý den dochází k překročení platných limitů,“ konstatoval pro ČT expert v oblasti vlivu životního prostředí na zdraví Miroslav Šuta. Ředitel pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni Zdeněk Roubal dodává, že zatíženy jsou především oblasti východního okraje města a centrum. Rakovinotvorným benzo-apyrenem jsou nejvíc ohroženi obyvatelé městské části Roudná. Podle expertů by se ale po Plzni našla i místa s vyšším výskytem škodlivin, jako je třeba jedna z nejrušnějších ulic v Česku – Klatovská třída. Na rozdíl od Roudné tady ale žádná měřicí stanice není.

Důkladný úklid po zimě představuje pro radnici jedinou možnost, jak situaci v Plzni zlepšit. Primátor Martin Baxa (ODS) už avizoval součinnost se Správou veřejného statku i s obvodními úřady. „Na rovinu říkám, že tím suplujeme stát a kraj. Komunikace, které protínají město, nejsou zpravidla městské,“ tvrdí Baxův ekonomický náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD). Podle Miroslava Šuty ale znamená úklid silnic spíše jakýsi placebo efekt. „Je potřeba omezovat především zdroje znečištění,“ zdůrazňuje.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Efektivnější řešení má nejen Plzni usnadnit chystaná novela zákona, která umožní také zavádění nízkoemisních zón s omezením provozu vozidel. „Jde o řešení, které se v některých městech Německa osvědčilo, nicméně nejde o řešení univerzální,“ míní plzeňský primátor. O zavedení tzv. nízkoemisních zón v centru města chce primátor jednat, jakmile začne nový zákon platit.