Budějovice chtějí tajemníka, opozice křičí „ne“

České Budějovice – Českobudějovická radnice vypsala výběrové řízení na post tajemníka magistrátu. Ten funguje v provizoriu už od loňského dubna, kdy byl z pozice odvolán Zdeněk Řežábek. Opozice postup vedení města kritizuje, protože Řežábek se kvůli svému odvolání s městem soudí, a v případě, že by spor vyhrál a vrátil se do funkce, vzniklo by v úřadu tajemníka dvojvládí.

Zdeněk Řežábek byl z funkce odvolán na konci dubna 2010. Primátor Juraj Thoma tehdy argumentoval tím, že Řežábek nevyvodil žádné důsledky z chybného vyplácení odměn. Na něm městská kasa v letech 2006 až 2009 tratila téměř 79 tisíc korun. Tajemník ovšem se svým koncem ve funkci nesouhlasil a město na konci léta zažaloval s tím, že odvolání bylo neplatné.

Opozice nyní varuje před možnou kolizí, pokud by se Řežábek vrátil do funkce, kterou město obsadí výběrovým řízením. „Mohou tam najednou být dva tajemníci, kdy budou oba dva například vydávat nějaká nařízení,“ varoval před střetem opoziční zastupitel z ODS František Jelen. Primátor Thoma ovšem argumentuje tím, že pozice tajemníka vyžaduje určitou kvalifikaci: „Úřad řídí pověřená osoba, která nemá plný rozsah kompetencí. Já jsem přesvědčen, že současný stav je třeba ukončit.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Křeslo za křeslo, zub za zub

Sám Thoma přitom na Řežábkovo odvolání doplatil. Podle některých zastupitelů byly jeho argumenty pro tajemníkovo sesazení nedostatečné a následné hlasování stálo Thomu loni na podzim křeslo.

Poté, co ho na několik měsíců nahradil Miroslav Tetter, město prohrálo s Řežábkem první soudní spor. „Velmi lidsky a zjednodušeně řečeno bývalý primátor neučinil jediný krok k tomu, aby město České Budějovice v tom sporu uspělo,“ konstatoval Thoma. Tetter argumentuje tím, že s důvody, kvůli kterým byl Řežábek odvolán, nesouhlasí.

Řežábek jako evergreen

Případ Zdeňka Řežábka patří mezi evergreeny sporů na českobudějovické radnici. Jedním z problematických momentů Řežábkovy kariéry na magistrátu byla tzv. stěračová aféra. Provozovatel jedné z pizzerií, se kterým měl Řežábek vést spor o objekt restaurace, jej tehdy obvinil z poškození vozu. Tajemník mu měl na voze ulomit dva stěrače a ohnout zrcátko. Přestupkové řízení ale jeho vinu neprokázalo.