Petr Lessy si v Ostravě vyslechl hlavně kritiku

Ostrava – Policejní prezident Petr Lessy navštívil Ostravu a od svých kolegů si vyslechl hlavně výtky. Policisté si stěžovali především na nižší platy, od prvního ledna totiž přišli kvůli škrtům v rozpočtu o několik tisíc korun. Policejní prezident svým kolegům peníze neslíbil, šetří se všude. Dnes má Petr Lessy v plánu navštívit kolegy v Novém Jičíně, bouřlivé dopoledne ho čeká i tam.

„Pane prezidente, mohl bych se zeptat, jak dlouho si ještě budeme utahovat opasky?“ Podobné otázky a stížnosti padaly na hlavu policejního prezidenta Petra Lessyho nejčastěji. Policejní prezident tvrdí, že letošní rok je o přežití, potom už to prý o utahování opasků nebude. V Moravskoslezském kraji slouží 4 070 policistů, průměrně vydělávali 32 tisíc korun měsíčně, po vládních škrtech už jen 29 tisíc.

Petr Lessy ale argumentuje tím, že od roku 2003 do roku 2010 průměrný policejní plat narostl o téměř deset tisíc korun. Moravskoslezským policistům ale nejde jen o platy, nemají peníze ani na benzin do služebních aut. Provozní náklady se totiž od ledna také snížily – a to o více než jednu miliardu.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

A řešení? Policisté by měli vyjíždět jen za naléhavějšími případy. „Není to o tom, že by policie nepřijela, ale musíme vážit některé preventivní působení, to znamená, že ten charakter výkonu služby může preferovat pěší hlídky,“ říká policejní prezident Lessy. Dnes bude podobné kritice jako v Ostravě čelit novojičínským policistům.