Sokolovští zastupitelé ruší školu s většinou romských žáků

Sokolov – Zastupitelé v Sokolově se rozhodli zavřít školu, do které chodí 80 procent žáků z romské komunity. Svým postupem ale vzbudili vlnu nevole a kritiky ze strany učitelů a rodičů, jejichž vystoupení předcházela po dvě hodiny verdiktu zastupitelů. Škola má podle nich s dětmi ze sociálně vyloučeného prostředí dobré výsledky. V porovnání s ostatními ve městě má ale nejdražší provoz.

Škola v Sokolovské ulici má patnáctiletou zkušenost s přípravnými ročníky a se speciálními programy, zaměřenými právě na žáky ze sociálně vyloučeného prostředí. Asistentka Květa Jačová říká, že instituce spolupracuje třeba i s tříletými dětmi, stejně tak i s rodiči, kteří škole důvěřují.

Škola v Sokolovské ulici se ale potýká s problémem, jak naplnit třídy. Rodiče z majority dávají při výběru přednost jiným školám, a tak do komplexu, který byl postavem pro šest set žáků, chodí dnes dvě stě dětí. Navíc jde o školu s největšími náklady na provoz, což je právě v očích zastupitelů hlavním důvodem pro zavření. „Peněz pro všechny sokolovské školy je málo a redukce dříve nebo později nastat musela,“ tvrdí místostarosta Pavel Čáslava (ČSSD). Školní budovu v Běžecké ulici si město nechá jako rezervu, plánuje tam totiž třídy speciální a praktické školy. Objekt v Sokolovské ulici hodlá prodat.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)