Jihlava má nové kino - alternativní DiOD

Jihlava – V Jihlavě se podařilo zachránit bývalé kino. Hrozilo, že se promění v tržnici, sklad nebo garáže, ale nakonec na jeho místě vznikl multifunkční divadelní sál. Zdobí jej nové promítací plátno, variabilní pódium, moderní zvukový i osvětlovací systém a navíc 150 míst k sezení. Nová jihlavská alternativní scéna se jmenuje Divadlo otevřených dveří – ve zkratce DiOD. Otevřeno bude dnes večer.

Páteční prezentační večer má být první zatěžkávací zkouškou nového sálu. Divadelní představení, vystoupení akrobatů i koncert mají ukázat všechny možnosti divadla Diod, zejména jeho variabilitu. „Víme, že kousíček odtud bylo velmi oblíbené kino Vysočina a z toho se stal sklad nábytku. To hrozilo i kinu Sokol,“ pochvaluje si výsledek primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Stavba známého architekta Bohuslava Fuchse mohla skončit i jako garáže nebo tržiště, nakonec se ve spolupráci s městem podařilo jihlavským sokolům sehnat dotaci a svou budovu přestavěli. „Celková rekonstrukce stála asi 30 milionů korun, z čehož 92,5 % hradila Evropská unie. Zbytek zaplatila tělocvičná jednota Sokol Jihlava,“ uvedla produkční DiOD Karolína Zmeková. Město bude na provoz přispívat 300 tisíci ročně.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Po pátečním slavnostním otevření mají následovat každý týden pravidelné divadelní středy. První oficiální představení plánují v DiODu na středu 6. dubna.