Ve Slaném odhalili zbytky středověkého opevnění

Slaný (Středočeský kraj) – Při výstavbě kanalizace ve Slaném objevili archeologové historické poklady – například oblouk pozdně gotického mostu a základy Pražské brány. Ačkoliv by odborníci chtěli samozřejmě nálezy zachovat, prezentovat a zpřístupnit, město tvrdí, že to není možné. Kanalizace se prý jinou ulicí vést nedá. Nalezené kamenné konstrukce se tak budou muset ručně rozebrat a pro příští generace zůstane pouze oblouk mostu, který potrubí v cestě nestojí.

Otevřeli jsme Pandořinu skříňku, tak označuje vedení města Slaný budování kanalizace ve Vinařické ulici. Do projektu se jim v minulých letech příliš nechtělo, teď na něj ale město dostalo dotaci. A jak se dalo očekávat – hlavně podle historických pramenů – archeologové našli řadu zajímavých nálezů. „Byly odkryty základy zdiva barbakánu, což byla vybíhající část městského opevnění před samotnou Pražskou bránu, jejíž základy se podařilo také odhalit,“ uvedl vedoucí záchranného archeologického průzkumu Jiří Unger. Nejvíc hrdí jsou památkáři na pískovcový pozdně gotický most z přelomu 15. a 16. století. Teď se hledají cesty, jak co nejvíc ze vzácných objevů zachovat pro příští generace. „Výsledky výzkumu samozřejmé budeme dále prezentovat formou vystav, článků podobně,“ dodal Jiří Unger a mluvčí Národního památkového ústavu Zdeňka Kalová doplnila: „Ideální pohled ze strany památkářů je samozřejmě zpřístupnění a prezentace těch objevů.“

Vedení města ale tvrdí, že to není možné. Vést kanalizaci jinou trasou nejde. Nalezené kamenné konstrukce se proto budou muset ručně rozebrat. Zůstane pouze oblouk mostu, potrubí povede těsně vedle něj. „Vinařického ulice je hlavním příjezdem do centra města a není možné mít komunikaci, která je zároveň archeologickou památkou volně přístupnou,“ prohlásil místostarosta Slaného Pavel Bartoníček (ODS).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Původně si archeologové mysleli, že narazili na ještě jeden unikátní nález starého gotického mostu. Při rozebírání zdiva barbakánu ale zjistili, že most je mnohem mladší. Z kolikátého století přesně pochází, to bude předmětem dalšího výzkumu.